't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Zelfbouw elektronica > Kamp-intercom
« vorige volgende »

Kamp-intercom

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers.
Nr.
Deelnemers 1 groep
1 begeleider
Tijdsduur 1 uur
Kosten -
 []

Heb je ooit geprobeerd een telefoon verbinding te maken tussen twee patrouille kampen met alleen de haringen van je tent? Nou, hier is de manier waarop je dat kan doen!

De schakeling is een eenvoudige telefoon die gebruik maakt van een enkele elektriciteitsdraad om een of meerdere posten met elkaar te verbinden. De andere draad is niet nodig! Daarvoor gebruik je de waarop je loopt. Je sluit de telefoon aan op de grond door gebruik te maken van je tentharingen. (Niet de houten natuurlijk)

Is je draad te lang en het geluid te zacht? Een kopje water over je haring en de verbinding is herstelt. Dit verlaagt de weerstand van de aarde.


Schema van de schakeling. (rechtsklikken en downloaden voor groter formaat)

Is het niet fantastisch? Een elektrische verbinding maken  door gebruik te maken van de grond. Uiteraard werkt het niet op zandgrond of rots maar op een weiland gaat het perfect.

Het werkt zelfs wanneer je een keten van scouts maakt ter vervanging van de enkele elektriciteitsdraad. En wanneer het niet werkt maak je de handen nat. Dit verlaagt de weerstand.

Je kunt twee of meer toestellen op de enkele draad aansluiten. Van toestellen kan er maar spreken terwijl de rest luistert.

De schakeling maakt gebruik van een uA741 opamp, twee schakelaars, een oortelefoon (walkman), een 9V baterij en een paar andere onderdelen. Schakelaar S1 is de zend-toets (PTT). Omdat de schakeling eenvoudig is, is het mogelijk om hem op een print met gaatjes te bouwen (VERO-board).

Waarschuwing.

Sluit deze telefoon nooit aan op hekken met schrikinstallaties! Het zal de schakeling beschadigen en is gevaarlijk voor Scouts.


Bron: website Radio Scouting UK.