't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > ESD Experiment
« vorige volgende »

ESD Experiment

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Wcouts, Explorers, Roverscouts
Nr.
Deelnemers 1 persoon
1 begeleider
Tijdsduur 30-60 minuten
Kosten -
 []

Met een elektroscoop kun je statische elektriciteit aantonen.

Een elektroscoop is een apparaatje om elektrische lading aan te tonen. Het bestaat uit twee reepjes zeer dunne koperfolie die beide op een geleider zijn gemonteerd.

  • Een negatief geladen elektrostatische veld van de statische elektriciteit duwt de vrije elektronen in de geleider naar de reepjes koperfolie toe (Dit is influentie of ladingscheiding).
  • Ondanks de zwaartekracht stoten de beide koperfolies elkaar af omdat zij dezelfde polariteit hebben.
  • Hoe groter de lading en het bijbehorende elektrostatische veld, hoe verder de reepjes zich van elkaar verwijderen. Dit verschijnsel is duidelijk te zien aan de spreidstand van de reepjes koperfolie van een elektroscoop.

Principe Electroscop

Influentie

Influentie of elektrostatische inductie. Influeren of beïnvloeden. Opheffing van het elektrische evenwicht in een geïsoleerde geleider door een in de nabijheid gebracht elektrisch opgeladen object. Influentie is het scheiden van elektrostatische lading in een geleider wanneer deze in de nabijheid wordt gebracht van een geladen voorwerp, zonder dat een onderling contact nodig is.

Benodigdheden.

  • Pot met kunststofdeksel (Pindkaaspot)
  • Paperclip
  • Aluminium folie in plaats van koperfolie

Zelf een elektroscoop maken!

Het is een simpel apparaatje dat iedereen zelf kan maken. Neem een lege en brandschoon gemaakte pindakaaspot met plasticdeksel. Prik een opengebogen grote paperclip door het midden van de deksel. Hang voorzichtig de dunste metalen folie die je krijgen kunt evenredig over de paperclip, zie bovenstaande tekening. draai voorzichtig de deksel op de pot. Controleer vervolgens goed of beide metalen folies volledig vrij hangen. Klaar!

De beide koperfolies hangen door de zwaartekracht recht naar beneden. En anders moet de elektroscoop eerst worden ontladen door de geleider tegen de metalen (geaarde) waterkraan of zo te houden, zodat hij elektrisch neutraal wordt. Wordt nu een elektrostatisch geladen voorwerp (zoals een net uitgetrokken fleece trui) in de nabijheid van de geleider van de elektroscoop gebracht, dan zal de reeds aanwezige lading zich via die geleider in de elektroscoop naar de koperfolies verplaatsen. Doordat de reepjes koperfolie onderin de elektroscoop met dezelfde polariteit (negatief) geladen zijn, stoten ze elkaar af en gaan ze uit elkaar staan.


Bron: ESD-Site: http://www.esdsite.nl/terms/elektroscoop.html