't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Heliograaf
« vorige volgende »

Heliograaf

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld alle leeftijden
Nr.
Deelnemers > 2 personen
-
Tijdsduur 15 minuten
Kosten € 15,- materiaal kosten
 []

Het uitzenden van morsetekens met behulp van lichtsignalen is al heel goed mogelijk met behulp van een zaklantaarn waarop een speciale drukknop zit.

Wil je echter een instrument hebben, dat nauwkeurig in een bepaalde richting te zetten is, dan is misschien de heliograaf net iets voor jou....

Je hebt er voor nodig: een dikke PVC- pijp bij voorkeur afkomstig uit de afvalstukkenbak van een Doe-Het-Zelf zaak. De lengte is ongeveer 70 cm., de diameter moet zo groot zijn, dat een zaklantaarn die een stevige lichtstraal produceert, er krap in past. Ook moet je een tweede stuk PVC aanschaffen, met een lengte van ongeveer 15 cm en een doorsnede van zo'n 3 cm.

Al deze maten behoeven zeker niet nauwkeurig genomen te worden, Van het dunne PVC-pijpje zaag je een ring met een lengte van bijv. 2 cm. Met behulp van boutjes en moertjes bevestig je de twee dunne stukken pijp op de dikke buis. Je kunt eventueel ook nog een kruisdraad aanbrengen in de beide buisjes zodat je de lichtbuis nauwkeurig kunt uitrichten, met de zo vervaardigde "korrel" en "vizier".

Voordat je de zaklantaarn "klemvast" in de dikke buis zet, moet je de + en de - aanlsluiting ergens op een geschikte plaats door middel van twee draden uit het "huis" van de lantaarn voeren, omdat je de schakelaar van de lamp waarschijnlijk niet meer kan gebruiken.

In de zijkant van de dikke buis monteer je een drukcontactknop waarmee je de morse signalen maakt.

Met aluminiumfolie en tweezijdig kleefband kun je eventueel de binnenzijde van de heliograaf bekleden, terwijl inventieve constructeurs vast wel een oplossing weten te vinden om het gehele apparaat op een statief te monteren.


Bron: JOTA handboek Deel III ca. 1980