't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Zelfbouw elektronica > Spijker knipperled
« vorige volgende »

Spijker knipperled

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers.
Nr.Deelnemers Afhankelijk van het aantal soldeerstations
2 begeleiders
Tijdsduur 30-60 minuten
Kosten € 5,- per kit.
 []

Dit project kun je op dezelfde manier uitvoeren als de spijkerradio.Sla koperen spijkertjes in een plankje volgens de zwarte punten op het schema.

De LED's zijn voorzien van een lange en korte poot. De lange draad is de anode die dus aan de weerstand van 150 Ohm vast zit. Zorg dat op die plaats op het plankje ook een spijkertje zit.

Let op: bij de transistor is het pijltje de emitter, de middelste de basis en de derde poot de collector.

Beschrijving

Als je het knipperlicht aansluit op een voeding of batterij van ong. 5 volt, gaat de spanning door de diode en daarna door de 4 weerstanden.

De LED's gaan dan beide NIET branden omdat er slechts op 1 pool spanning staat. Als de spanning door de weerstanden van 100K gaat, wordt de basis van beide transistors aangestuurd en gaan HEEL even beide LED's branden. De condensators zorgen er echter voor dat daarna de LED's 1 voor 1 gaan branden, omdat als de ene LED brandt de condensator ervoor zorgt dat de stroom niet naar de basis van de andere transistor loopt, maar direct naar de min. Als de condensator opgeladen is geleidt die niet meer en kan dit dus niet meer; de stroom gaat dan wel naar de andere transistor, en de andere LED gaat aan.

Benodigdheden

2x weerstand 150 Ohm
2x weerstand 10K
2x condensator 10 mF
2x LED (groen & rood)
2x transistor BC 547
1x diode
plankje en koperen spijkertjes

Schema
Bron: PI9SRS Kids corner http://www.pi9srs.eu