't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > ATV - Pictionary
« vorige volgende »

ATV - Pictionary

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers
Nr.
Deelnemers > 2 ploegen
2 begeleiders, 2 zendamateurs
Tijdsduur >60 minuten
Kosten -
 []

Opzet Spel:

Op twee plaatsen wordt alle apparatuur voor ATV (Amateur Televisie) geïnstalleerd. Het leukste is het als beide plaatsen een stuk uit elkaar liggen (bijvoorbeeld een scoutinggroep in een ander dorp/stad).

Van groep 1 komt er een persoon naar voren die zich voor de camera voorstelt aan de andere groep. Vervolgens tekent hij/zij een afbeelding op het bord die vervolgens door de andere groep geraden moet worden. Nadat de afbeelding geraden is of de tijd om is, is de andere groep aan de beurt om te tekenen. Het is technisch mogelijk om een full-duplex ATV verbinding op te zetten. Dit betekend dat bij beide groepen de camera draait en de ene groep altijd via hun TV de andere groep kan zien en visa versa. Hiervoor moet er wel ATV apparatuur aanwezig zijn voor twee verschillende amateurbanden. Beschikken de amateurs niet over die apparatuur dan is het altijd mogelijk om bijvoorbeeld via de 2-meter band alleen in spraak de antwoorden door te geven.

Het is belangrijk dat je het programma zo opzet dat alle jeugdleden de kans krijgen om minimaal 1 keer te tekenen. Het is jammer als de tijd op is en er nog jeugdleden zijn die niet hebben mogen tekenen. Onze ervaring was dat in een half uur tijd er door beide groepen ongeveer 5 tekeningen gemaakt konden worden.

Benodigd materiaal:

  • ATV Apparatuur (zender/ontvanger/antennes)
  • Kleurentelevisie
  • Camera
  • Lijstje met afbeeldingen om te tekenen
  • Bord en krijtjes (zorg voor een duidelijk contrast, zodat de andere groep ook duidelijk kan zien op TV wat er getekend wordt.
  • Stopwatch / horloge

Bron Idee: Scoutinggroep St. Joris, Haaren