't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Telex
« vorige volgende »

Telex

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Welpen, Scouts, Explorers
Nr.
Deelnemers > 2 personen
-
Tijdsduur 30 minuten
Kosten -
 []

Bij deze activiteit sluit je twee oude telexapparaten op elkaar aan. Door nu de telexen in verschillende ruimtes te zetten kunnen de scouts met elkaar typen.

Telex op deze manier is hetzelfde als chatten op de PC. Het voordeel is dat het geen PC is en dat er geen andere dingen op gedaan kunnen worden dan alleen naar elkaar typen.

Opzet Spel:

De groepen kunnen berichten naar elkaar doortypen, communiceren d.m.v. een toetsenbord. Mogelijk een gecodeerd bericht dat door de begeleider doorgespeeld wordt.

Benodigd Materiaal (Basismateriaal):

  • 2 x telex
  • 400 meter kruisdraad
  • gecodeerde berichten

Variant Esta's

Doelgroep Nr.
DeelnemersTijdsduur
E 2P 2 30 min 0,00

Opzet Spel:

In twee ploegen wordt het spel 'galgje' gespeeld maar dan via de telex. Op iedere locatie 1 (Bege-)leiding

Benodigd Materiaal:

  • basismateriaal

Variant Scouts

Doelgroep Nr.
DeelnemersTijdsduur
S 2P 1 30 min 0,00

Opzet Spel:

Woordenspelletjes, zoals stoel-gang, gang-kast, kast-deur enz. Of puur met letters in dierennamen, dus slak, kat, tijger enz.

Benodigd Materiaal:

  • Geen

Variant Explorers

Doelgroep Nr.
DeelnemersTijdsduur
E 2P 2 30 min 0,00

Opzet Spel:

Uitvoering als in algemene spelendraaiboek, echter: de groep wordt in tweeën gedeeld ( of het spel wordt gespeeld met twee groepen). Doel van het spel is galgje. Groep 1 schrijft een woord op van maximaal 10 letters, en geeft aan groep 2 door (via de telex uiteraard) hoeveel letters het woord heeft. Groep twee geeft een letter door aan groep 1. Groep 1 kijkt of de letter voorkomt in het woord dat ze gekozen hebben. Indien dit het geval is geeft ze aan groep 2 door op welke plaats(en) de letter voorkomt. Komt de letter niet voor dan krijgt groep 2 er een streepje bij. Bij 11 streepjes hangt groep 2 en is het spel afgelopen (groep 1 krijgt er een punt bij). Raad groep 2 het woord eerder, dan hebben zij een punt verdiend. Daarna schrijft groep 2 een woord op dat groep 1 probeert te raden, etc.

Benodigd Materiaal:

  • Basismateriaal


Bron Idee: Radio Interesse Stam (R.I.S.) en Scoutcentrum Buitenzorg, Baarn via Peter Hendriks RRSA Rayon K