't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Virtueel op HF zenden
« vorige volgende »

Virtueel op HF zenden

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers, Roverscouts
Nr.
Deelnemers -
1 zendamateur
Tijdsduur -
Kosten -
 []

Met behulp van het internet kan je bij de JOTI over de hele wereld met elkaar in contact komen. Bij de JOTA maak je gebruik van zenders en antennes om contacten te leggen. Maar waarom niet met de computer een zender namaken en met elkaar verbinden vie het internet?

Dat is precies wat ze doen bij HamSphere.

HamSpere is een complete virtuele radio ether waarin je alle HF amateurbanden, compleet met ruis, qsb, qrn etc. terugvind! Je kunt hier met een afstemknop gewoon een frequentie kiezen en CQ roepen. Net als bij een echte radio, alleen komt er bij dit systeem nergens het signaal in de echte ether!!!

Eigenlijk is HamSphere een VOIP programma maar dan gestoken in een mooi jasje (van een heuse Hf set) en met een bijna onbeperkt aantal frequenties. Je luistert ook naar SSB signalen, net als een echte Hf set!

Als je toch een internet verbinding hebt draaien tijdens de JOTA is dit een leuke aanvulling op je station. Er zijn ondertussen enkele duizenden amateurs wereldwijd die hier gebruik van maken dus het werkt absoluut ook als een echte Hf set.

Je kunt het programma vinden op : http://www.hamsphere.com/

HamSphere is er in een trial versie (volledig functioneel) dat 48 uur geldig is. Ideaal voor een vol weekend JOTA-JOTI. Daarna kan je alleen nog op de 40m band uitkomen met HamSphere.

Verder is er een betaalversie voor drie maanden (€8,-) en een jaarversie (€25.-), te betalen via PayPal. Er zijn versies voor zowel Windows als ook Linux.HamSphere kan je prima gebruiken om de scouts te laten oefenen met een zendontvanger. het is daarmee een goede voorbereiding voor het echte werk wanneer ze zelf achter de zender mogen gaan zitten.

Tijdens de JOTA-JOTI zal je scouts voornamelijk vinden op de internationale scout frequenties.