't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Free Radio Network
« vorige volgende »

Free Radio Network

Wat kun je er mee?

FreeRadioNetwork (FRN) is een systeem dat radioapparatuur met elkaar koppelt. Dit koppelen gaat met behulp van internet op basis van VOIP. Elke radio-zend-ontvanger die aan het internet staat gekoppeld, geeft zijn signaal door aan andere radio-zend-ontvangers, waardoor het bereik veel groter wordt. Een  radio-zend-ontvanger die aan FRN verbonden is wordt een gateway genoemd.

Je kunt ook zonder radioapparatuur aan FRN meedoen. Je maakt dan met de computer rechtstreeks verbinding met het FRN netwerk doro middel van een client.

FRN bestaat uit meerdere servers. Een FRN server is een soort doorgeef-station die er voor zorgt dat het signaal van elke gateway of computer weer wordt doorgegeven naar elke andere gateway of computer.

Moet je een zend-licentie hebben om mee te doen?

FRN heeft verschillende soorten servers. Op veel servers mag je zonder vergunning (vergunningvrij) met andere mensen praten. De radioapparatuur die daar gekoppeld zijn werken op de PMR446 of de 27MC band en die zijn vergunningvrij.

Er zijn ook servers voor gelicenseerde zendamateurs. Op die servers kan 2 meter en 70cm gekoppeld worden. Hier mag wel iedereen luisteren, maar om te praten heb je spreekrechten nodig. Zonder spreekrechten werkt de zendknop (PTT-knop) niet. Deze spreekrechten worden alleen aan zendamateurs met een vergunning gegeven.

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt op verschillende manieren meedoen:

Alleen met de computer:
Je hoeft dan alleen FRN Client te downloaden en te installeren.

Via een gateway met een portofoon of andere radiozender:
Als iemand bij jouw in de buurt al een radio-zend-ontvanger aan FRN heeft gekoppeld, dan zou je daar gebruik van kunnen maken door jouw zender af te stemmen op die gateway.

Je kan ook je zelf een gateway opzetten. Hiervoor heb je nodig:

  • een geschikte radio-zend-ontvanger,
  • een schakeling die de de zend-ontvanger met de computer verbind en een computer met internet.

Voordat je met het opzetten van een gateway begint is het verstandig eerst FRN Client te downloaden en deze alleen met de computer (PC Only) te gebruiken. Je leert dan het systeem kennen en als alles goed werkt kan je met de bouw van je gateway beginnen.

Hoe installeer ik FRN?

De FRN Client kun je hier downloaden:
http://www.freeradionetwork.nl/Downloads/Downloads.htm

Als het programma is geïnstalleerd moet je een account aanmaken door in het ID-scherm jouw gegevens correct in te vullen. Let daarbij op dat je jouw email-adres goed intypt! Laat het bolletje ook bij 'PC Only' staan.

Als je een Gateway wilt opzetten gebruik je FRN Client eerst als PC Only. Later kun je het altijd nog veranderen in 'Gateway'.

Bij Paswoord vul je nog niets in. Als alles is ingevuld klik je op 'Paswoord aanvragen'.

Kijk boven in het scherm. Als alles goed is ingevuld, en de computer heeft internetverbinding, dan zie je daar de melding staan dat een email met paswoord is verzonden.

Het kan 10 minuten duren voordat het emailtje aankomt. Kijk ook of het mailtje niet bij de spam gezet wordt. Als het mailtje binnen is dan vul je het paswoord die je gekregen hebt in en je klikt op OK.

 

Hoe nu verder?

Nu kun je verbinding maken met een van de servers. Dit gaat het makkelijkst door op de knop met de vergrootglas te klikken. Je krijgt dan een overzicht met alle servers.Voor de JOTA gebruiken we:

voip.freeradionetwork.nl (poort 10000) en
ham.freeradionetwork.nl (poort 10024)
.

Selecteer eerst voip.freeradionetwork.nl en klik op 'Maak verbinding met het geselecteerde net'.
Elke server heeft verschillende gespreksgroepen.  In de gespreksgroep 'Test' zit een papegaai die je helpt bij het afregelen van de geluidsinstellingen.

Op voip.freeradionetwork.nl kun je in gespreksgroep 'Jota' meedoen met de JOTA zonder dat je daarvoor een licentie nodig hebt.
Op ham.freeradionetwork.nl is ook een gespreksgroep 'Jota' ingericht, om daar mee te kunnen praten is wel een zend-licentie nodig.

Op FRN zitten veel mensen die je verder kunnen helpen met FRN Client en, als je dat wilt, met het opzetten van een gateway. Zit er niemand in gespreksgroep 'Jota', schakel dan eens over op 'World' daar zijn het hele jaar door mensen te vinden.

Wat ook interessant is, is het gespreksgroep 'D-Star' op  ham.freeradionetwork.nl

Een gateway opzetten

Voor het opzetten van een gateway is een interface nodig, een schakeling die de zend-ontvanger aan de computer koppelt. De eenvoudigste schakeling is wordt beschreven op de website van FRN:
http://www.freeradionetwork.nl/ComPortInterface/ComPortInterface.htm

De officiële website van FRN is: www.freeradionetwork.nl

Tot horens!
Het FRN Team.