't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Het JOTA Nachtspel
« vorige volgende »

Het JOTA Nachtspel

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers, Roverscouts
Nr.
Deelnemers meerder personen gedurende de contest
Meerdere zendamateurs gedurende de contest
Tijdsduur -
Kosten -
[]

De JOTA-JOTI is geen wedstrijd. Maar de JOTA-JOTI is wel de uitgelezen kans om kennis te maken met ankele bijzondere facetten van de radiohobby.

Binnen de hobby van radiozendamateurs zijn er verschillende radiowedstrijden. Zendamateurs noemen deze wedstrijden "contesten". Deze radiowedstrijden zijn heel leuk. Niet alleen voor de zendamateur maar ook voor Scouts.

Kinderen hebben belangstelling voor competitie en kunnen daarmee geintresseerd zijn in radiowedstrijden. Het JOTA Nachtspel is daarmee een uitgelezen kans kinderen kennis te latenmaken met contesten. Het is uiteraard leuk om fanatiek te zijn en te winnen maar laat vooral de scouts de wedstrijd beleven.

Laat op de twee meter band ruimte voor normale gespreken. Gebruik zo veel mogelijk SSB. Het vergroot bovendien je reikwijdte.

In 2012 organiseren we voor de derde keer de JOTA nacht contest.

Ook dit jaar is de puntentelling weer anders dan de afgelopen jaren!

De JOTA nachtcontest duurt in 2012 van zaterdag 20 oktober 23:00 tot en met zondag 21 oktober 6:00 lokale tijd en vindt plaats op de tweemeterband in de volgende segmenten en modes:

145.2125 MHz - 145.475 MHz in de mode FM
144.1800 MHz - 144.350 MHz in de mode SSB

Het is de bedoeling is om zo veel mogelijk punten te verzamelen. Deze punten krijg je door een verbinding te maken met andere (JOTA) stations en gegevens uit te wisselen. Deze gegevens schrijf je op en je stuurt ze na de JOTA-JOTI toe aan de contest manager via contest@jota-joti.nl.

De puntentelling

De punten voor de contest ken je op verschillende manieren verkrijgen. Hieronder geven de punten die je kan verdienenen.

  • Een verbinding met een andere scoutinggroep met /J in de zelfde regio (zie kaart) is 3 punten.
  • Een verbinding met een andere scoutinggroep met /J in de aangrenzende regio (zie kaart) is 4 punten.
  • Een verbinding met een andere scoutinggroep met /J in de andere regio (zie kaart) is 5 punten.
  • Elke andere verbinding niet /J is 1 punt.
  • De punten tellen maar 1 keer per tegen station

Wat moet je uitwisselen ?

  • jouw roepnaam, bijvoorbeeld PA6JAM/J
  • het ontvangen signaal rapport, bijvoorbeeld 59
  • de JOTA-JOTI regio

Hoe registreer je jou punten en verbindingen?

Dit kun je makkelijk in spreadsheet zetten of op papier bijhouden en dan later invoeren in je spreadsheet. (Een spreadsheet maak je met Excel of Open Office Calc).

Je kan ook gebruik maken van Multilog, het On-line JOTA logboek dat beschikbaar is voor nederlandse JOTA-JOTI deelnemers. Multilog heeft een speciale Contest-mode die veel automatisch registreert en berekend. Verder kan je jullie contest log vanuit het logboek direct naar de landelijke JOTA-JOTI organisatie sturen.

Multilog vind je op http://logboek.jota-joti.nl en een uitgebreide handleiding van Multilog zit in de bijlage van dit handboek.

Voorbeeld verbinding en hoe de punten berekend worden:

PA6JAM/J heeft om 23:30 verbinding met PD4R/J het ontvangen sinaal van PD4R/J is 58 en de groep bij PD4R/J heeft JID-code NL123456. Verder zit PD4R/J hij zit in rayon I.

PA6JAM/J zit in regio E en krijgt een ontvangst rapport van 59. Regio E en I zijn aangrenzende regios dus 4 punten waard + 2 punten voor de JID-code. Dat maakt totaal 6 punten.

Het Excel bestand zit er dan zo uit:

Nummer Tijd Call Gekregen Signaal Gegeven Sig. Regio JID-code Aantal Punten
1 23:30 PD4R/J 59 58 I NL123456 6
2              
3              
4              

Mee doen met je groep

Als je mee wilt doen met je groep is het verstandig om dit van te voren overleggen met jullie zendamateur.

Speel eerlijk mee zoals een echte scout.

De prijs.

Wanneer je de Nachtcontest wint ontvang je van de Landelijke JOTA-JOTI organisatie een wisselbeker met daarin de naam van je groep gegraveerd. Deze beker mag je een heel jaar in je blokhut laten staan en er mee pronken.

De wisselbeker lever je na een jaar weer is om dat hij naar de nieuwe winnaar gaat. Elk jaar krijgt de winnaar ook een kleine beker die hij mag behouden.

JOTA Contest Wisselbeker JOTA Contest beker voor de winnende groep
Wisselbeker Groepsbeker

Tot slot

Graag horen wij ook uw mening over de nacht contest. Moeten wij deze nog in 2013 organiseren ja of nee, wat vind u van de regels en wat kunnen wij verbeteren.