't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Postenspel
« vorige volgende »

Postenspel

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers.
Nr.Deelnemers 1 groep
zoveel als er posten zijn die dat nodig hebben
Tijdsduur 1 opkomst
Kosten -
 []

Dit postenspel is door een Scoutinggroep uitgevoerd. Het is een voorbeeld van hoe een posten spel er uit zou kunnen zien.

Opdrachten en uitleg

Zodra een groep in een lokaal start komt er eerst een uitleg over wat er in het lokaal te doen valt en hoe sommige apparaten/handelingen in zijn werk gaan. Ook zullen er opdrachten te volbrengen zijn die bij volbrenging afgestreept worden in een persoonlijk boekje.

Verkennerlokaal

Een zendamateurteam bestaande uit ongeveer 10 mensen komt ons ieder jaar helpen met de JOTA. Zij nemen hun privé-apparatuur mee die wij tijdens het weekend mogen gebruiken. Hiermee kunnen we diverse posten realiseren.

Post 1: Zenden (2meter, 70cm)

Via deze zenders kan contact gelegd worden met andere groepen in
voornamelijk Nederland en de ons omringende landen. De zendamateur legt je graag uit hoe het een en ander werkt. Verder is er Elisa, hier kun je terecht met vragen en problemen, zij probeert zo goed mogelijk een antwoord te geven.

Post 2: Packet Radio

Packet is te vergelijken met een draadloos internet, je kunt wereldwijd
informatie opvragen via een Bulletin Board System en je kunt chatten. Dit
chatten is een soort msn, maar dan via de antenne.

Post 3: Zenden (HoogFrequent)

Op de HF banden zijn wereldwijde contacten mogelijk. Deze contacten zijn meestal in het Engels omdat je ook met scouts aan de andere kant van de wereldbol contact kunt maken. Op de hoogfrequentbanden is een aantal soorten contacten mogelijk zoals spraak (dan praat je in het
Engels met elkaar), morse, telex (soort msn, e-mail) en SSTV. Voor SSTV is post 4 ingericht.

Post 4: Telex (RTTY) en SSTV

Via RTTY (Radio Tele Type) kunnen berichten over de gehele wereld verstuurd worden. Deze berichten worden zichtbaar op een monitor. SSTV (Slow Scan TV) maakt het mogelijk stilstaande beelden over te zenden en te ontvangen.

Post 5 : OefenMorse

Op deze post kun je door middel van morsesignalen berichten doorgeven.
Morse is een wereldwijd gebruikte universele code voor het doorgeven van berichten.

Post 6 : -

Post 7 : Telex

Via de telex kunnen berichten over de gehele wereld verstuurd worden. De telexen op deze post zijn verzamelexemplaren en staan alleen nog maar met elkaar in verbinding. Zo kunnen berichten naar elkaar gestuurd worden.

Post 8 : Weersatelliet

Ook dit jaar staat er op deze post een weersatelliet. Op deze post zijn beelden van de weersatelliet te zien.
Weerstation. Buiten is er een weerstation opgesteld, het thema van dit jaar is zoals je al hebt kunnen lezen 'Weer wereldwijd'.

Elektronica

Op deze post kan een elektronicasetje in elkaar gebouwd worden. De post is in tegenstelling tot vorige JOTA-jaren verhuisd naar het verkennerlokaal. Deze post is niet in het roulatiesysteem opgenomen om iedereen op zijn of haar eigen tempo te kunnen laten bouwen. De begeleiding van deze post zal tijdens de JOTA/JOTI blokken mensen die zich hebben opgegeven uit de lokalen halen om samen met hen het setje in elkaar te bouwen. Op deze manier kan er meer aandacht gegeven worden voor en tijdens de post.


Bron: Scouting Hopman Latour (2005)