't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Morse leren
« vorige volgende »

Morse leren

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers, Roverscouts
Nr.
Deelnemers 1 persoon
-
Tijdsduur -
Kosten -
 []

Het spreekt voor zich dat vooral de letters en de cijfers van belang zijn. Wil je goed kunnen seinen, dan is het noodzakelijk dat je die van buiten kent. Leestekens worden veel minder gebruikt.

De diensttekens zijn wel belangrijk omdat zij het mogelijk maken je boodschap goed over te brengen. Haakjes en onderstrepingen dienen geseind te worden voor en na het woord waarop ze betrekking hebben.

In dit stukje zien we enkele manieren om het van buiten leren van de code gemakkelijker te maken. We zullen enkele ezelsbruggetjes geven om de letters en de cijfers uit het hoofd te leren.

Als je de code voor de eerste keer ziet, dan lijkt het een heel onoverzichtelijke boel. Voor de letters is dat ook wel zo, maar bij de cijfers is er toch een systeem te vinden. Laten we daarmee beginnen.

De cijfers

Als je goed kijkt naar de cijfers, dan zie je dat ze allemaal uit vijf tekens bestaan. Dit in tegenstelling tot de letters, die hoogstens vier tekens beslaan. De speciale tekens buiten beschouwing gelaten kun je een cijfer hieraan onmiddellijk herkennen. De nul heeft vijf strepen (-----). Bij de 1 (.----) werd de eerste streep vervangen door een punt. Bij de 2 (..---)de tweede eveneens. Dit gaat verder tot alle strepen verdwenen zijn, bij 5 (.....). Vanaf nu worden de punten vooraan één voor één vervangen door strepen, bv 7 (--...). Dit gaat nu verder tot we weer bij nul uitkomen. Misschien wordt het hieronder duidelijker:

De letters

Voor de letters is er niet meteen zo'n eenvoudig systeem te bedenken. Van buiten leren is dus de boodschap. We kunnen hierbij wel een beetje helpen. Om de code van de letters te kennen volstaat het 26 woorden te kennen :

A Atoom
B Bokkenwagen
C Coca-cola
D Dokwerker
E Ei
F Fruitverkoper
G Grootmoeder
H Hermelijntje
I Ikke
J Jan-oor-dom-oor
K Kommerloos
L Limonade
M Moto
N Noten
O Oorlogsvloot
P Papschoolloper
Q Quo co rico
R Revolver
S Seinteken
T Ton
U Uniform
V Verkennerstroep
W Weersopkomst
X Xzon-der zero
Y York blijft toch York
Z Zonsondergang

Met elke letter correspondeert dus een woord. Als je de letter in morse wilt weten, dan splits je het woord in lettergrepen. Elke lettergreep staat voor een teken. Staat er een 'o' in de lettergreep, dan is het teken een streep. Staat er geen 'o' in, dan is het teken een punt.

Voorbeeld :
V : het woord is 'verkennerstroep'. We splitsen dit in lettergrepen: ver-ken-ners-troep. In de eerste drie lettergrepen komt er geen 'o' voor, dus dat worden drie punten. De laatste lettergreep staat wel een 'o', dus dat wordt een streep. V is dus in morse ...- wat inderdaad het geval is.

Als je dat wil, kun je voor de meeste letters andere woorden vinden. De letters kunnen ook in 'blokvorm' voorgesteld worden. Niet echt een manier om de code van buiten te leren, maar wel een compact geheugensteuntje:

Downloads 
morse geheugensteuntje.
   
Dit materiaal in gepubliceerd onder een
Creative Commons Licentie tenzij anders vermeld
Creative Commons License