't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Praten met de Sint
« vorige volgende »

Praten met de Sint

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Bevers
Nr.
Deelnemers 1 groepje
1 begeleider, 1 zendamateur
Tijdsduur 5 miunten per kind
Kosten -
 []

Voor veel Bevers is het praten in een microfoon een bijzondere belevenis. Praten in de ruimte tegen iemand die ze niet zien of die ze niet kennen valt ze moeilijk. Daarom is het belangrijk de drempel voor de Bevers zo laag mogelijk te maken.

Een bijzondere bekende van de Bevers is natuurlijk Sinterklaas. Deze goedheiligman zit lekker in zijn kasteel in het warme Spanje en heel erg ver weg van het koude Nederland. Sinterklaas is altijd moeilijk bereikbaar voor de Bevers en een brief of verlanglijstje sturen is niet eenvoudig.

Daarvoor biedt de JOTA de uitkomst!

 

Met behulp van de zenders kunnen de Bevers contact zoeken met Sinterklaas! immers waarvoor anders moet zulke enorme antennes en torens laten bouwen door de Scouts en de Explorers.

De Bevers kunnen als ze willen roepen naar Sinterklaas en hem vragen hoe het in Spanje gaat, of hij op tijd komt, alles al ingepakt is en of de verlanglijstjes al zijn aangekomen. Bovenal weet SInterklaas uiteraard alles van de Bevers! hij kan in het grote boek kijken.

Kortom dolle pret!

Uitwerking

De uitwerking van deze activiteit vergt wat voor bereiding om dat de sinterklaas aan de andere kant van de verbinding wel een gevuld dik boek moet hebben met alle benodigde gegevens van de Bevers. Wat ze doen, wat ze kunnen, wat ze leuk vinden, welke wensen ze hebben en over broertjes en zusjes.

Wat betreft de techniek, die kan heel eenvoudig. De zender op een kleine antenne of dummyload aansluiten en de Sint gaat in een andere ruimte op de blokhut of even verderop in de wijk rustig met een portofoon en het grote boek op een bankje zitten. Zolang de Bevers hem maar niet kunnen vinden!.


Tip op de dag van de radiozendamateur in Apeldoorn.