't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Insigne Radiotechniek
« vorige volgende »

Insigne Radiotechniek

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Scouts, Explorers.
Nr.
Deelnemers 1 persoon
-
Tijdsduur -
Kosten -
 []

Met de introductie door Scouting Nederland van het S.C.O.U.T.S spelaanbod in 2011 is dit insigne verloren gegaan. Helaas hebben wij daar op dit moment nog geen vervanger voor.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de Landelijke JOTA-JOTI organisatie vie het Contactfomulier op deze website

De JOTA is een mooie gelegenheid om te werken met het scoutsvaardigheidsinsigne Radiotechniek. Om het insigne te halen moet de scout aan 9 eisen voldoen, waarvan één het meedoen aan de JOTA is!

De JOTA-zendamateurs zullen het waarschijnlijk leuk vinden om te helpen bij het uitleggen van de verschillende eisen. Hiervoor zou een opkomst voor de JOTA kunnen worden gebruikt. Voor een aantal eisen kunnen de zendamateurs ook de vaardigheid/kennis van de scout beoordelen.

De 9 eisen voor het insigne:

  1. Weten wat stroom, spanning en weerstand zijn en deze kunnen meten met behulp van een universeelmeter. De wet van Ohm kunnen toepassen.
  2. Diverse elektronica componenten kunnen herkennen, zoals: weerstand, condensator, spoel, diode, transistor en IC. Weten hoe deze aangesloten moeten worden. Met behulp van de kleurcodering de waarde van de weerstand bepalen.
  3. Een goede soldering kunnen maken en weten hoe dioden, transistoren en IC's zonder beschadiging moeten worden gesoldeerd.
  4. Zelf een eenvoudig elektronica werkstukje maken (bijvoorbeeld het jaarlijkse JOTA bouwpakketje).
  5. De werking van een EN-, OF-, NEN- en invertor-poort kennen. Weten hoe digitale bouwstenen er uit zien en hoe ze aan te sluiten.
  6. Het internationale spellingsalfabet kennen en kunnen gebruiken in een spel.
  7. Een technische omschrijving geven omtrent: frequentie/golflengte, het gedrag van radiogolven, AM/FM/SSB.
  8. Een kortegolfontvanger bedienen en een logboek aanleggen met daarin minimaal 10 beluisterde radiostations. Van ieder station moet de frequentie, de naam, de tijd en de uitzendmode worden gelogd en maak mogelijk een ontvangstrapport.
  9. Actief meedoen aan een Jamboree-On-The-Air.
Downloads 
De eisen als word-document  
Aftekenboekje voor scouts
   
Dit materiaal in gepubliceerd onder een
Creative Commons Licentie tenzij anders vermeld

Creative Commons License

Bestellen

Het insigne radiotechniek is bij de scoutshop te bestellen onder Productnummer 64110.