't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Het JOTA-JOTI weekend > Promotie en netwerken
« vorige volgende »

Promotie en netwerken

Voor een JOTA heb je zendamateurs nodig, daarna een toren of eventueel een hoogwerker en diverse apparatuur. Voor een JOTI heb je (veel) computers nodig en een internetaansluiting.

Er zijn verschillende manieren om al deze zaken te regelen maar de, zeker bij scouting, bekende methode “via-via” werkt het beste. JOTA-JOTI is een goed product om bij mensen mee aan te komen en zaken gedaan te krijgen. Termen als “zelf radio zenden” en “internationaal” doen het vaak goed. Maak hiervan gebruik. Vertel vooral dat het low-budget moet en dat het om kinderen gaat.

Zendamateurs zijn schaars, besteed hier daarom aandacht aan. Probeer altijd, weliswaar in overleg, meer zendamateurs te regelen dan je hebt: je ontlast de zendamateurs die je al helpen en je hebt meer capaciteit voor meer deelnemers.

Zendamateurs hebben hun eigen verenigingen en bijeenkomsten. Vertel eens wat over jou en je groep tijdens een vergadering, ga eens langs op een verenigingsavond of andere activiteit. Benadruk dat je mensen nodig hebt, dat het weekend voor hen ook tal van mogelijkheden biedt, en dat ook zij toestroom van jeugdleden nodig hebben.

Neem door het jaar heen ook af en toe contact op met je “eigen zendamateurs” en stuur ze een bedankkaartje op bijvoorbeeld Baden Powelldag. Nodig ze uit voor de jaarlijkse barbecue. Bedenk dat zendamateurs die zich inzetten voor de JOTA relatief schaars zijn. Er zijn groepen die geen JOTA kunnen draaien omdat ze geen zendamateurs hebben.

Meerdere scoutinggroepen doen vaak een beroep op dezelfde afdeling! Bedenk dat concurrentie niet de enige manier is. De JOTA is bij uitstek een activiteit die je samen kan doen. De ene groep kan de andere uitnodigen, groepen kunnen samen een JOTA organiseren. Dit hoeft niet van de een op de andere dag. Je moet niet willen dat je groep opeens overspoeld wordt door “anderen”.

Begin klein: nodig eens een paar mensen uit voor het weekend die je wel kent, leiding of stam. Probeer eens een opkomst met twee groepen Esta’s op de zaterdagochtend. Nodig een andere groep verkenners uit voor de zaterdag. Wanneer het klikt kun je hierin verdergaan. Het hoeft ook geen buurgroep te zijn. Wat te denken van de groepje leuke Explorers dat je nog kent via de Nationale Jamboree of die leuke leiding van een regionale activiteit.

Wanneer je jouw groep wilt promoten zodat je in the picture blijft is de JOTA een goed moment. Veel apparatuur, kinderen, antennes en een mast of toren zien er indrukwekkend uit. Schrijf een persbericht en nodig media uit een kijkje te komen nemen.

Vaak bellen ze voor een interview of sturen een verslaggever of fotograaf. Grijp het moment aan om mensen of sponsors te bedanken en te benadrukken dat je toch nog een zendamateur nodig hebt.

Benut je netwerk; de mensen die je kent, de mensen die je kennissen kennen, om de JOTA voor elkaar te krijgen. Benader ouders, leiding, zendamateurs en vertel wat je zoekt.