't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Het JOTA-JOTI weekend > Een uitdagend programma
« vorige volgende »

Een uitdagend programma

Een JOTA-JOTI weekend is wat anders dan een doorsnee kamp- of activiteitenweekend. Bij JOTA-JOTI komt veel kijken en er is een specifiek programma. Het is een uitdaging om een programma samen te stellen waarin de juiste verhoudingen zijn tussen JOTA en bijvoorbeeld JOTI, waarbij kinderen enthousiast achter de microfoon kruipen en waarbij de moeilijke materie toch een mogelijkheid krijgt om bij de kinderen duidelijk te worden.

Een uitdagend programma is een programma met een duidelijke meerwaarde. Maak tijdens de JOTA-JOTI gebruik van de mogelijkheden die een standaard opkomst niet biedt. Daag de kinderen eens uit een actieve houding aan te nemen, niet bang te zijn voor nieuwigheidjes en ingewikkelde informatie.

Wie rustig de tijd neemt en zaken van verschillende kanten benadert zal hierin zowel de moeilijkheden als wel openingen zien. Hierbij is het belangrijk te luisteren naar je zendamateurs, de problemen die zij ondervinden en oplossingen die zij zien. Wees bereid zelf op zoek te gaan naar nieuwe onderdelen tijdens je weekend. Kijk op internet, neem contact op met JOTA-JOTI-organisatoren van andere groepen. Neem contact op met mensen die bekend zijn met (elektro)techniek (ouders?), neem de DVD van vorig jaar nog eens rustig door of benader de Rayon JOTA-JOTI Adviseur (RJJA) van de landelijke JOTA-JOTI Organisatie voor jouw rayon.

Een JOTA-JOTI hoort niet thuis binnen je groep, een JOTA-JOTI vindt plaats tussen groepen. Neem deel aan of organiseer regiospelen. Neem contact op met een naburige groep om een spel, dat kan heel simpel zijn, via de radio te spelen op een afgesproken tijd en frequentie. Kijk bij andere groepen hoe zij de JOTA draaien.

Zo kom je op nieuwe ideeën en wanneer je doorvraagt weet je gelijk hoe je het een en ander aanpakt en regelt.