't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Antennes > 2 meter en 70 cm antennes
« vorige volgende »

2 meter en 70 cm antennes

Globaal zijn er voor deze frequentiebanden 2 soorten antennes:

  • Antennes die horizontaal zenden en ontvangen,
  • En antennes die vertikaal zenden en ontvangen.

Vertikale antennes

Deze antennes zijn geschikt voor contacten met portofoons en met auto's. Kortom, voor mobiele stations. Het bereik van deze rondom-stralers is beperkt en sterk afhankelijk van de hoogte waar de antenne is geplaatst. Een vertikale antenne is eenvoudig te plaatsen op een pionierpaal of steigerbuis in de top van je JOTA toren.

Vertikale antennes uan je herkennen aan de enkele stok waaruit de antenne bestaat.

Deze antenne is prima geschikt voor contacten met JOTA deelnemers in de regio.

Horizontale antennes

Deze antennes zijn geschikt voor contacten met JOTA deelnemers door heel Nederland. Door het richting effect van de antenne kan je de bundel richten naar het tegenstation. Door dat de antenne gericht moet worden naar het tegenstation heb je een 'rotor' nodig. Dit is een motor met een afstandsbediening waarop je kunt aflezen in welke richting de antenne gericht staat.

Horizontale antennes kan je herkennen aan de "hark-vorm". Een buis met daarop heel veel dwarsstaven. Radioamateurs noemen deze antenne ook wel een 'Yagi antenne'.

Antennekabel (Coax)

Tussen de zender en de antenne moet een antennekabel worden aangesloten. Het nadeel van deze kabel (coax) is dat het het zendsignaal verzwakt. Een deel van het signaal van de zender blijft in de kabel zitten en bereikt de antenne niet. De mate waarmee de antennekabel verzwakt is afhankelijk van de dikte en de materialen waarvan ze is gemaakt en de lengte van de kabel.

Zorg er daarom voor dat je zender zo dicht mogelijk bij de antenne staat en dat de kabel zo dik mogelijk is. Bij de aanbevelingen voor de zendamateurs worden een aantal antennekabelsoorten genoemd die goed bruikbaar zijn.

Advies voor de zendamateur

Gebruik bij voorkeur zo dik mogelijke coaxkabel voor 2 en 70 cm.
De minimaal bruikbare kabel is RG213 of 214 maar het mooiste is H-100 of beter.

Onthoud dat bij een coaxkabel van 100 meter op 2 meter nog maar 1/4 of minder van het zendvermogen bij de antenne aankomt. Op 70 cm is dat nog veel minder !

Gebruik bij voorkeur minder vermogen voor je VHF-UHF station. Verdubbelen van het zendvermogen maakt niet dat je ontvanger gevoeliger wordt. Je hebt wel meer bereik maar je hoort niet verder. Het is altijd beter de hoogte van de antenne te verdubbelen.
De onderstaande figuren tonen het bereik vanuit een JOTA station:

Lichtblauw is 50 Watt en donkerblauw is 25 Watt met een antenne op 6 meter hoogte.

 

In deze figuur tonen we het bereik van een 25 watt zender waarbij de bij geel de antenne op 12 meter hoogte staat en oranje de antenne op 6 meter hoogte staat.