't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Wel of niet de zender bedienen?
« vorige volgende »

Wel of niet de zender bedienen?

Dat is een belangrijke vraag die gesteld wordt sinds in 2008 de nieuwe vergunning voor gebruik van frequentieruimte van toepassing is geworden.

Voor deze aanpassing opende de radioamateur de verbinding, zei bij het over geven van de microfoon enkele toverwoorden, en sloot hij de verbinding. Hij, en hij alleen bediende de zender en riep CQ.

Met de nieuwe regels is de radioamateur nog steeds verantwoordelijk voor de verbinding. Alleen mag nu iedereen die geen vergunning heeft onder zijn begeleiding verbindingen maken met andere zendamateurs en de radioapparatuur bedienen.

Dit geldt ook voor de scouts tijdens de JOTA. Ze mogen zelf CQ roepen en de verbindingen openen en sluiten.

Echter, radioverbindingen door radiozendamateurs gaan volgens een strikte etiquette. Dat betekent dat de etherdiscipline gerespecteerd moet worden en dat ook het bijbehorende jargon gebruikt moet worden. Hiervoor blijft de radiozendamateur verantwoordelijk!

De verantwoordelijke radiozendamateur moet lijfelijk aanwezig zijn in de ruimte waar de zender staat opgesteld en steeds aanspreekbaar zijn.

De keuze om scouts 'zelfstandig' achter de microfoon laten is er een die voornamelijk ligt bij de zendamateurs.

Scouts zelf achter de microfoon

Een radioverbinding maken volgens de bijbehorende regels noemen we 'operating practise'. Operating practise kan iedereen leren maar daar moet je wel wat tijd aan besteden.

Sommige scouts hebben dat gevoel nou eenmaal. Als een tweede natuur kruipen ze achter de microfoon en maken de ene na de andere verbinding. Aan zulke mensen kan je aan de buitenkant meestal niet eens horen dat ze geen zendamateur zijn.

Bij andere JOTA stations weet je het al als je kort luistert: "Daar zit weer een scout in de ruimte te brullen". Deze scouts worden helemaal vrij gelaten en krijgen geen enkele begeleiding van de radioamateurs. Zo hoort het dus niet!

Scouts zijn bereid te leren pionieren, passen de regels voor veilig vuur stoken toe, kennen de regels bij gebruik van mes en bijl en noem zo maar op. Waarom zouden ze dan niet volgens de regels verbindingen willen maken tijdens de JOTA? Het is juist leuk om het netjes volgens de regels te doen!

Op dit punt kunnen zendamateurs en leiding hun steentje bijdragen. Samen kunnen ze de JOTA leuk maken op de banden zonder irritatie voor de tegenstations en de radioamateurs die niet mee doen aan de JOTA.
Bereid je goed voor als je niet genoeg radioamateurs ter beschikking hebt binnen je groep. Alleen dan kan je scouts die daar voor belangstelling hebben de zender laten bedienen en de verbinding openen en sluiten.

Scouts niet zelf achter de microfoon

Los van het vraagstuk over operating practise zijn er veel radioamateurs die hun dure spullen tijdens de JOTA niet zomaar door iedereen willen laten bedienen. Het nou eenmaal eenvoudig om een zender stuk te maken door gebrek aan ervaring.

Respecteer hierin het standpunt van de radioamateur. Hij is jouw ticket voor de JOTA en daar moet je zuinig op zijn.

Ben je niet zeker van de operating practise van je scouts kies dan het zeker voor het onzekere en laat de microfoon niet onbeheerd aangesloten op de zender als de zendamateur er niet is: "Zendamateur weg, microfoon eruit"

"Bordje zendamateur"

Alle zendamateurs aan de maaltijd en de microfoons mee.