't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Torens bouwen
« vorige volgende »

Torens bouwen

Voor de antennes van de radioamateurs heb je een een mast nodig om hem voldoende hoog boven de grond te plaatsen. Daarmee beïnvloed je direct het bereik van je JOTA station op 2 meter. Immers, hoe hoger de antenne, hoe groter het bereik.

Voor de HF antennes gelden andere regels. Daar is de hoogte niet direct van invloed op het bereik van je JOTA station. Als de radioamateur een 'beam' meeneemt, dan is een toren wel heel erg handig om hem op te plaatsen. Daarnaast is de antennemast en zeker de JOTA-toren een uitstekende plaats om allerlei draadantennes aan vast te maken. Draadantennes die je wellicht zelf met je scouts gemaakt hebt.

De keuze van de antenne wordt meestal bepaald door de radioamateur. De toren wordt gemaakt door de scouts en elke radioamateur vindt het fantastisch om zijn antenne op zo'n bouwwerk te plaatsen.

Voor torens geldt dat de hoogte van de toren bepaald wordt door de kennis en kunde van de scouts die hem pionieren. Het verdient de aanbeveling om ook eens op een ander moment in het jaar een keer een toren te bouwen en zo te oefenen voor de JOTA.

Zoals al eerder genoemd brengt het bouwen van torens een risico met zich mee. Daarover hebben we al gesproken bij 'veiligheid'. Hetzelfde geldt voor werken met antennes op hoogte. Denk maar eens aan hoogspanningslijnen en de bovenleiding van spoorwegen.

Het bouwen van een toren vergt vooral tijd. Daarbij wordt de hoeveelheid beschikbare tijd ook bepaald door de scouts die hem moeten bouwen en het terrein waar je hem bouwt. Als je een toren moet bouwen op donderdagavond en de vrijdag met maximaal 5 man stam dan wordt je toren niet heel hoog. Wil je heel hoog bouwen dan heb je minimaal een week nodig en een strak draaiboek. Je moet dan wel je toren of het deel dat je opgebouwd kunnen laten staan zonder dat de buurt hem voor jou afbreekt. Wellicht moet je hem 'bewaken'.

Ook het afbreken van een toren vergt aandacht. Gewoon de tuien kappen en omdonderen is a: gevaarlijk, b: zonde van je pioniertouw en hout.
Daar heb je ook tijd voor nodig dus. Neem hier de tijd voor om het veilig te doen.

Bij de spelideeën hebben we een aantal (uitgewerkte) voorbeelden staan van JOTA torens.

Een toren is de kroon op het het werk van de JOTA en een prachtige eye-catcher voor je PR en publicaties in de kranten. En voor op je QSL-kaart!