't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Luisteren
« vorige volgende »

Luisteren

Elke zendamateur begint met luisteren. Nog voor dat je begint met zenden luistert hij eerst. Al was het maar om er voor te zorgen dat hij niemand stoort. Door te luisteren leert een scout hoe de ethiek van de ether is en op welke wijze hij een verbinding moet openen en sluiten.

Luisteren is echt leuk. Als je er voor zorgt dat er een flink aantal ontvangers klaarstaan met een bijpassende kopetelefoon dan zullen de scouts - aangetrokken door de mogelijkheid om zelf de ontvanger te mogen bedienen - gaan luisteren.

Goede ontvangers die tegen een stootje kunnen zijn militaire dumpontvangers. Ze zijn veelal voor een prikkie te koop. Heb je hulp nodig bij zo'n ontvanger dan kun je dat aan jouw radioamateur vragen. Hij kan het zelf of hij weet iemand die jou kan helpen.

Een andere manier om aan dergelijke ontvangers te komen is via de Surplus Radio Society (SRS). Dit zijn gedreven liefhebbers van militaire zendontvangers die veel kennis en materiaal hebben. De SRS is te vinden via deze link: http://www.pi4srs.nl

Luisteren kan ook met de radioapparatuur van de zendamateur en het is een goede manier om de radioapparatuur te leren bedienen. Als je er dan ook nog een bandplan of het vademecum naast legt dan kan de scout opzoeken waar hij moet luisteren en waarnaar hij luistert.

Tot slot moet opgemerkt worden dat luisteren en het zo bedienen van een zendontvanger de beste leerschool is voor een scout die zelf verbindingen wil gaan maken.