't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Contact ver weg of dichtbij
« vorige volgende »

Contact ver weg of dichtbij

Bij JOTA en JOTI gaat het om contacten maken met andere scouts. Dat staat immers centraal. Bij de JOTA zijn de technieken om over grote afstanden contacten te leggen totaal verschillend van die voor korte afstanden. Dit verschil komt direct tot uitdrukking in de bruikbaarheid voor de deelnemende scouts.

Uiteraard hebben verbindingen met de andere kant van de wereld een magische aantrekkingskracht voor de scouts. Wat is er mooier als een scout kan zeggen: "Ik heb vandaag met Japan gesproken!". Maar die prestatie vraagt een bijzondere inspanning.

De invloed van taal op de contacten

Als eerste is daar het taalprobleem. Internationale contacten met bijvoorbeeld Antartica, Australië of Amerika brengen met zich mee dat er geen Nederlands wordt gesproken. De voertaal is Engels en dat maakt dat internationale contacten voor een 10-jarige, die net zijn eerste woordjes Engels op school heeft geleerd, te hoog gegrepen is. Om in het Engels uit de voeten te kunnen moet je al wat meer bedreven zijn in die vreemde taal.

Door de taalbeperkingen zijn internationale contacten pas echt interessant voor explorers en ouder.

Als gesprekken in het Nederlands zijn kan elke scout vanaf de beverleeftijd en zelfs wel jonger eraan meedoen.

De invloed van techniek op de contacten

Om radiosignalen over grote afstanden te versturen moeten radioamateurs speciale technieken toepassen. Deze technieken maken dat de verstaanbaarheid behoorlijk wordt aangetast. Ik ga hier niet uitleggen hoe de techniek (SSB) werkt maar wel wat dat betekent voor de verstaanbaarheid. Een zendamateur die gebruik maakt van SSB is steeds bezig om uit de kwaakstemmetjes die klinken als Donald Duck een verstaanbaar verhaal te maken. Voor een scout die geen geoefend oor heeft zoals de zendamateur is dat heel erg vermoeiend. Sterker nog, als er ook nog eens flink wat storing op de band is dan wordt het ronduit moeilijk om te luisteren naar het tegenstation.

Ervaring leert dat er vanaf de scoutsleeftijd de belangstelling is om naar dit soort verbindingen te gaan luisteren.

Voor verbindingen over korte afstanden (binnen Nederland) wordt gebruik gemaakt van een andere techniek (FM) en andere frequenties (VHF, 2 meter, of 70 cm). Deze techniek is van dezelfde kwaliteit als een telefoongesprek en daarmee goed verstaanbaar.

Scouts van alle leeftijden maken verbindingen binnen Nederland op de 2 meterband. De 2 meterband is dan ook mateloos populair tijdens de JOTA en soms overvol.Bevers op 2 meter bij Scouting Ossendrecht (2008)