't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Air (JOTA) > Zendamateur worden
« vorige volgende »

Zendamateur worden

Er zijn verschillenden redenen te bedenken waarom je zendamateur zou willen worden. Belangrijk is te weten dat je een examen moet afleggen en kennis van radiotechniek moet hebben. De benodigde kennis kan uiteraard door zelfstudie vergaard worden. Zelfstudie is een stuk zwaarder en je mist een stuk ruggespraak en ondersteuning als je vragen hebt over de stof. Daarom worden er verschillende cursussen en opleidingen georganiseerd die opleiden voor het amateurradio examen. De manieren waarop varieren van wekelijks bij elkaar komen tot thusi studeren op het internet met hulp van teamspeak.

Op cursus

VERON en VRZA.

Wil je in een groep regelmatig bij elkaar komen dan zijn de initiatieven van de VERON en VRZA geschikt. Afdelingen van de beide verenigingen organiseren in hun regio cursussen die opleiden voor het examen. Voor meer informatie over waar welke afdeling een cursus organiseert kan je het beste contact op nemen met de VERON of VRZA.

http://www.veron.nl en http://www.vrza.nl

Digitale Leeromgeving Zendamateur

Lukt het je niet om periodiek bij elkaar te komen en kan je overweg met e-learning dan is de Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs - (D.L.Z.A.) van de Delta-India-Golf DX groep (D.I.G) een uitkomst. De Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs maakt gebruik van internet en Teamspeak.

http://www.dlza.nl/

Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs - (D.L.Z.A.)

Lukt het je niet om periodiek bij elkaar te komen en kan je overweg met e-learning dan is de Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs - (D.L.Z.A.) een uitkomst. De Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs maakt gebruik van internet en Teamspeak.

www.dlza.nl

Het examen

Om zendamateur te kunnen worden moet je een examen afleggen bij een van de organisaties die radioamateur examens mogen afnemen. Dit zijn de zogenaamde 'examen instanties'. Nadat je succesvol het examen hebt afgelegd kan je jezelf registreren bij het Agentschap Telecom en je roepletters kiezen.

De examens worden op verschillende datums en op verschillende plaatsen in het land afgenomen. Voor de exacte datums en plaatsen moet je contact opnemen met een organisatie die radio examens organiseert.

Stichting Radio Examens
http://www.radio-examen.nl/
Veenakkers 8B
9511 RC Gieterveen
Telefoon:059 985 0996
E-mailadres: examensecretaris@gmail.com

stichtingradioexamenlogosmall

Registratie als zendamateur

Nadat je succesvol je examen hebt afgelegd kan je bij het Agentschap Telecom je registreren als Radiozendamateur.

Kwalificatie binnen scouting

Nadat je geregistreerd bent als zendamateur en je roepletters hebt ontvangen kan je binnen scouting de kwalificatie zendamateur Novice of Full registreren.