't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Verbinding met internet > Mobiel internet
« vorige volgende »

Mobiel internet

Mobiel internetten is in korte tijd zeer populair geworden. Een belangrijke bijdrage aan het succes is de snelheid en de prijs. Het is zelfs mogelijk voor een gemiddelde student om te beschikken over een onbeperkt data-abonnement.

Je moet alleen even oppassen met dit soort abonnementen. Allereerst heb mogelijk een datalimiet waarbij voor extra data veel betaald moet worden of een fair use policy. Die laatste kan grote problemen opleveren als de operator vindt dat de fair-use policy geschaad wordt. Dat is overigens gauw het geval als je een heel weekend 5 PC's laat chatten en browsen.

Dan moet je nog zeker weten of er wel dekking is bij jou bij de blokhut. Scoutinggroepen hebben bij voorkeur hun blokhut niet in de stad liggen maar in bosrijke afgelegen gebieden. En daar is niet altijd die mooie UMTS radiodekking beschikbaar.

Je kunt de beschikbaarheid bij de mobiele operator meestal eenvoudig op de website nagaan.

Bandbreedte

Alhoewel mobiel internet al aardig de snelheid van een ADSL-verbinding benadert moet je nog steeds rekening houden met een maximale bandbreedte van 300 Kb/s. Dat is altijd nog maar 1/3 van een 1 Mb/s ADSL-verbinding.

Mobiel internet is geschikt voor chatten, browsen en e-mailen. Zodra er een filmpje van Youtube wordt gekeken gaan de anderen die gebruik maken van deze verbinding dit merken.

Benodigdheden.

Voor mobiel internet heb je de volgende dingen nodig:

Mobieltje of UMTS datakaart: Waar zit de telefoonaansluiting in het gebouw? Moeten we die verlengen ? Zitten er nog andere telefoons op? Zit er een huiscentrale tussen? Wat voor abonnement zit er op het nummer? Wat zijn de gesprekskosten? Hoe regel ik bereikbaarheid van het nummer als er het hele weekend gebeld wordt? Is er bereik bij de blokhut?

Een mobiel internetabonnement en duidelijkheid over de kosten: Zijn de kosten voor de eigenaar van het abonnement, de ISP, of worden die verrekend op het mobiele telefoonnummer? Heb ik de benodigde gegevens van de ISP zoals gateway IP-adres, primary DNS, secondary DNS, DHCP, automatisch/manual/server? Hoe zit het met de maximale data van het data-abonennent? Is er een fair-use policy?

Een computer: Hoe is de aansluiting van het mobieltje of de datakaart? Heb ik de juiste drivers erbij? Is die software voor het juiste OS (Operating System zoals Windows)? Is de computer geschikt voor zijn taak (Router/Firewall/Browser)? Heeft de computer een netwerkaansluiting (wel handig voor het eventueel delen van het internet)?

Daarmee is het inbellen op het internet klaar.

Nu nog testen en de JOTI kan beginnen. Als deze ene PC gebruikt wordt voor alle activiteiten ben je klaar. Als je deze internet verbinding wilt delen met andere computers moet je verder gaan bij 'Internet delen'.