't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Voorbereidingen
« vorige volgende »

Voorbereidingen

Wat wil je tijdens de JOTI doen? Deze vraag heeft direct invloed op onder andere de keuze van de internetaansluiting. De internetaansluiting bepaald mede wat er mogelijk is tijdens de JOTI.

Voorzie in een voldoende aantal computers en test deze vooraf. Alleen dan weet je zeker dat het ook echt werkt als het er om gaat.

Stel een evenwichtig programma samen waarbij je moet vermijden dat leden te lang achter de computer zitten. Zorg ervoor dat er steeds begeleiding aanwezig is en dat je weet met wie je leden in gesprek zijn. Een belangrijk hulpmiddel daarbij kan het zakboekje "Denk na voor je typt" zijn.

Aan de basis van een evenwirchtig en veilig programma ligt de Netiquette die we eerder hebben besproken.

Als je enkel een chatactiviteit aanbiedt via IRC, volstaat een internetverbinding via een analoge verbinding voor een twintigtal computers. Als je lokaal niet over een breedbandaansluiting beschikt, kan je bij een buur aankloppen en via een draadloze verbinding deze verbinding "verlengen". Maak hierover duidelijke afspraken!.

Een goed geconfigureerde firewall en antivirusbescherming verzekeren een optimale werking.

Verder moet je jezelf afvragen op welke wijze je op IRC van Scoutlink gaat komen en met welk programma. De het meest gebruikte IRC programma is mIRC. Voor mIRC bestaan verschillende scripts die mIRC om toveren tot een volledig JOTI chat programma.

In dit handboek staan twee oplossingen waarbij meerdere PC's gebruik maken van van mIRC. De eerste is de ScoutLink user mIRC installatie. De tweede is zijn de mIRC JOTI scripts van Scouting Brouwhuis.