't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Achtergrond JOTA > JOTI > Netiquette
« vorige volgende »

Netiquette

Ja, verzin daar maar eens een mooi begrijpelijk Nederlands woord voor waar de scouts wat mee kunnen. Ik hoor het graag als je iets weet.

Voorlopig doen we het er maar even mee. De netiquette is een set aan gedragsregels die de waarden en normen van het internet beschrijven. Als je op het internet zoekt op Netiquette kom je allerlei teksten tegen waar een kind eigenlijk niets mee kan. Aan ons JOTI-organisatoren de schone taak dit te vertalen naar iets begrijpelijks.

Op de JOTI website van de de WOSM kun je een heel verhaal vinden over Netiquette. Deze tekst is zeer compleet, in het Engels, en voor kinderen niet te begrijpen. Maar daarom kunnen we hem nog wel gebruiken. Voor de volledigheid hebben we hem ook in de bijlage opgenomen (WOSM Netiquette)

De Scouting Netiquette heeft als basis de scoutingwet en belofte. Immers dat zijn de gedragsregels waarmee elke scout leeft. Daarop aangevuld vind je een aantal praktische dingen die juist van toepassing zijn op het internet.

We geven hier een beknopte samenvatting van de Netiquette:

Jouw veiligheid

  • Scouts leven naar de Scoutingwet en belofte. Doe dit ook op het internet;
  • Geef op het internet nooit privégegevens zoals je naam, adres, telefoonnummers, school, of andere privégegevens af;
  • Bespreek iets dat je overkomt op het internet en dat je vreemd of ongewoon vindt met jouw leiding;
  • Als iemand op het internet je uitnodigt om je te ontmoeten, bespreek dit dan eerst met iemand van de leiding;
  • Als er iets over de internetregels onduidelijk is, bespreek dat dan met iemand van de leiding.

Op het Wereld Wijde Web

  • Onthoud dat alle websites toebehoren aan iemand anders;
  • Neem bij voorbaat aan dat geen enkele informatie 'Up-to-date' is of waar is. Iedereen kan op het internet de eigenaar zijn van informatie en niet iedereen draagt de verantwoordelijkheid die dat met zich mee brengt;
  • Onthoud dat zolang je geen goede beveiliging hebt (bijvoorbeeld https) iedereen mee kan kijken met wat je doet op het internet;
  • Houd er rekening mee dat wat in Nederland normaal is in andere landen en culturen totaal verkeerd uitgelegd kan worden.

Voor het gebruik van IRC en E-mail gelden deze regels ook maar die worden uitgebreid met speciale gebruiken en regels. Hierover meer bij IRC.

Als we aan de JOTI deelnemende scouts deze regels mee geven hebben we al een flinke stap voorwaarts gemaakt.