't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > PMR446 en CB
« vorige volgende »

PMR446 en CB

Momenteel kennen we verschillende soorten van vergunningvrij frequentiegebruik in Nederland. Deze manieren zijn:
  • 27 MC - CB (Citizen Band) de zogenaamde "bakkies"
  • PMR446 (Private Mobile Radio)
PMR446 is de laatste variant van vrij frequentiegebruik die we kennen en heeft voor de JOTA de meeste mogelijkheden.

Waarom noemen we al deze radiotechniek niet bij de JOTA zal je jezelf afvragen? 27 Mc en PMR446 zijn zenders waarvoor je geen vergunning nodig hebt. Je hebt er dan ook geen zendamateurs voor nodig om het te mogen bezitten en te bedienen. Daarmee is PMR446 uitstekend geschikt voor spelen en activiteiten. Bovendien is het een prima opstap naar het 'serieuzere' werk zoals bij de radioamateurs. Heel veel hobbyisten die ooit op de 27 Mc zijn begonnen zijn later radioamateur geworden.

Het gebruik van PMR446 nagenoeg ongereguleerd. Dat wil zeggen dat de wetgever er een paar spelregels aan toegevoegd heeft die betrekking hebben op de techniek. Maar verder zijn deze frequenties vogelvrij.

Het gebeurt dan ook al snel dat er op de PMR gepiept, geknepen, gedrukt, gescholden, en geschreeuwd wordt. Meestal blijft dit even leuk maar na een poosje is de lol er snel vanaf: "Je kunt niet eens een spel spelen of een fatsoenlijk gesprek voeren zonder gestoord te worden" is de algemene reactie.

Net als in het spel van scouting wordt het pas "echt" leuk wanneer er spelregels zijn. De spelregels om PMR446 bruikbaar te maken zijn eenvoudig en lijken in de basis heel veel op die van de radioamateurs! Geinig hè?

Als je als JOTI- of JOTA-deelnemer gebruik maakt van PMR446 dan kun je eenvoudig de stap maken naar de ogenschijnlijk zo streng lijkende regels bij de zendamateurs.

Spelen en activiteiten met PMR

PMR portofoontjes kun je eenvoudig gebruiken bij allerlei spelletjes waar communicatie centraal staat. We hebben bij Spelideeën veel voorbeelden gegeven waarbij PMR's gebruikt worden.

Bruikbaarheid 27 Mc en PMR446

De verschillende zenders hebben elk hun eigen bruikbaarheid bij scouting. Afhankelijk van die eigenschappen zijn ze meer of minder bruikbaar.
Het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Er is niets frustrerender dan 24 verveelde scouts omdat het spel dat je zo zorgvuldig hebt voorbereid volledig in de soep is gelopen doordat de zendapparatuur faalde.

Advies

PMR446 portofoons hebben de voorkeur boven27 Mc.

In de bijlage vind je een beschrijving van de beperkingen en toepasbaarheid van vergunningvrije zenders zoals 27 Mc en PMR446. Ook vind je daar een een aantal ideeën over wat je met PMR446 apparaten technisch kunt doen.