't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Verbinding met internet > Inbellen
« vorige volgende »

Inbellen

Inbellen op het internet met een telefoon is de meest bekende en oudste manier om een computer aan het internet te verbinden. En alhoewel ADSL en draadloos internet steeds meet de oude analoge of ISDN inbelverbinding verdringt is inbellen voor een heel aantal scoutinggroepen de enige manier om tijdens JOTI internet in de blokhut te krijgen.

Inbellen wordt steeds moeilijker. Veel Internet Service Providers (ISP) en Telecom operators zien geen brood meer in hun inbeldiensten en doeken die op. Het is nog maar helemaal de vraag hoe lang ze hier mee door gaan.

Er zijn nog enkele ISP's die (gratis) inbelservices bieden (juni 2008):

  • 12Move
  • Tele2 (vroeger Zonnet)
  • Tiscali
  • Wanadoo

Ook de komst van VOIP-telefonie doet niet veel goed aan het inbellen. Een belangrijk nadeel van VOIP is dat je er niet met een modem over kan bellen.

Bandbreedte

Via een analoge inbelverbinding kunnen we maximaal 53 Kb/s halen.
Daarmee is een analoge inbelverbinding eigenlijk alleen geschikt voor chatten. Zodra er iemand een webpagina bekijkt of zijn e-mail ophaalt is dat te merken voor de anderen. Streaming video of een youtube-filmpje is niet haalbaar.

Benodigdheden.

Voor inbellen op het internet heb je de volgende dingen nodig:

Telefoonaansluiting: Waar zit de telefoonaansluiting in het gebouw? Moeten we die verlengen? Zitten er nog andere telefoons op? Zit er een huiscentrale tussen? Wat voor abonnement zit er op het nummer? Wat zijn de gesprekskosten? Hoe regel ik bereikbaarheid van het nummer als er het hele weekend gebeld wordt? Hoe kunnen mensen bellen?

Een inbelaccount, username/password, en duidelijkheid over de kosten: Zijn de kosten voor de eigenaar van het account, de ISP, of worden die verrekend op het telefoonnummer? De meeste ISP's hebben een 'internetnummer', dat nummer begint met 06760. heb ik de benodigde gegevens van de ISP zoals, gateway IP-adres, primary DNS, secondary DNS, DHCP, automatisch/manual/server?

Een telefoonmodem: Is het een intern of een extren modem? Heb je de juiste drivers er bij voor de PC? Is het USB? Heb ik een seriële kabel? Past de seriële kabel op de RS232/COM-poortvan de PC (9 of 25 polige Sub-D)?

Een computer: Heeft de computer een seriële aansluiting? Als de computer geen RS232/Com-poort heeft, heb ik een USB-serieel adapter? Heb ik de juiste drivers bij de USB-serieel adapter? is die software voor het juiste OS (Operating System zoals Windows)? Is de computer geschikt voor zijn taak (Router/Firewall/Browser)? Heeft de computer een netwerkaansluiting (wel handig voor het eventueel delen van het internet)?

Daarmee is het inbellen op het internet klaar.

Nu nog testen en de JOTI kan beginnen. Als deze ene PC gebruikt wordt voor alle activiteiten ben je klaar. Als je deze internetverbinding wilt delen met andere computers moet je verder gaan bij 'Internet delen'.