't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Verbinding met internet
« vorige volgende »

Verbinding met internet

Voorwaarde voor deelname aan de JOTI is een aansluiting op het Internet.

Een vaste telefoonaansluiting in de blokhut komt meer voor dan je denkt. En verbaas je niet, er zijn zelfs scouting groepen die een ADSL-aansluiting hebben in de blokhut. Voor die groepen hebben we deze hoofdstukken niet geschreven.

Deze delen zijn voor die groepen die niet zomaar een internetaansluiting hebben en daar wat voor moeten doen. We gaan het hebben over:

Al deze dingen kun je op veel verschillende manieren doen en er zijn slimmere en goedkopere oplossingen te verzinnen dan die wij hier beschrijven. De genoemde mogelijkheden zijn 'Best practises' en hebben daarmee een nagenoeg gegarandeerd resultaat.

Dus, als je het beter kunt, of als je het al jaren anders doet: no problem! Vooral zo doorgaan. Het resultaat telt: de scouts zitten op het internet en zijn tevreden.

De internetverbinding die je kiest is afhankelijk van de beschikbaarheid, de eventuele kosten en het gemak waarmee je er over kan beschikken.

Je internetaansluiting bepaalt ook direct wat je tijdens de JOTI allemaal kunt doen. Elke activiteit die je doet heeft een bepaalde bandbreedte nodig en voor elke PC of gebruiker die je dat laat doen heb je zoveel meer bandbreedte nodig als je gebruikers hebt.

Daar boven op komt nog dat niet alle ISP's jou alles toe staan. Zo is het bijvoorbeeld nog maar helemaal de vraag of je via jouw UMTS datakaart IRC op kan of dat al jouw plaatjes wel zo mooi worden gedownload.

Bandbreedte

Alles wat je doet op het internet kost bandbreedte. En als je met 2 personen tegelijkertijd het zelfde doet heb je 2 keer zoveel nodig.

Als referentie hebben we de volgende profielen en de bijbehorende gemiddelde bandbreedte die daar bijhoort:

  • IRC, MSN, Chatten;
  • Emailen en surfen; 130 Kb/s
  • Streaming audio beluisteren; 260 Kb/s
  • Streaming video Youtube;
  • Streaming video; 4 Mb/s

Deze getallen zullen we in de volgende onderwerpen gebruiken voor de verschillende berekeningen.