't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Verbinding met internet > Internet delen
« vorige volgende »

Internet delen

Bij gedeeld internet maken meerdere computers gebruik van één en dezelfde internetverbinding. Daarbij is de manier van delen direct afhankelijk van de soort internetaansluiting.

Heb je een inbelverbinding of maak je gebruik van een mobiel internetabonnement dan is deze internetaansluiting aangesloten op een computer en meestal is op die computer Windows geïnstalleerd.

Heb je een internetverbinding met behulp van ADSL of WiFi dan kan een eenvoudige router-switch het karwei klaren.

Basics

Bij het delen van een netwerkverbinding gaat het om dat een kastje de internetverbinding 'deelt' met een groep. Deze functie kan worden uitgevoerd door een computer waar de internetaansluiting op is aangseloten (inbellen met modem of mobiele internetaansluiting) of door een kastje dat daarvoor is gemaakt: een zogenaamde switch. In de volgende figuren wordt dit schematisch weergegeven:

Een mobiele internetverbinding die gedeeld wordt door middel van de computer waarop hij is aangesloten


Een ADSL-aansluiting waar met een switch de internet erbinding gedeeld wordt

Internet delen met een computer

Dit is over het algemeen een lastig karweitje. Het succes hangt af van de kennis en het doorzettingsvermogen van de techneut.

Windows XP

Zorg er voor dat je eerst een verbinding hebt met het internet.

1 - De eerste stap betreft een wijziging in de inkomende internetverbinding: je moet namelijk aangeven dat je deze verbinding met anderen wilt delen. Rechtsklik daartoe in het vensterNetwerkverbindingen op Web'n'walk-verbinding en kies Eigenschappen.2 - In het nu verschenen dialoogvenster opent u het tabblad Geavanceerd
3 - Onder het kopje Internetverbinding delen vinkt u de volgende optie aan: Andere netwerkgebruikers mogen via de internet-verbinding van deze computer verbinding maken.
4 - Selecteer vervolgens de verbinding Local Area Connection
5 - Let op: het venster telt nog een of twee opties (zie afbeelding hieronder). Deze moet u UIT zetten, daarmee voorkomt u dat anderen uw instellingen zouden kunnen veranderen.
6 - Klik tot slot op OK.Je computer deelt nu de verbinding via de netwerkaansluiting. De andere computers in het netwerk die verbinding met het internet willen maken via deze computer, dienen hun netwerkinstelling op DHCP in te stellen. Het IP adres van je internet-gateway wordt automatisch op 192.168.0.1 ingesteld.

Meer informatie kanje vinden op de website van Microsoft: http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/mobiel/laptop_hotspot.aspx#3