't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > On the Internet (JOTI) > Inrichten JOTI lokaal
« vorige volgende »

Inrichten JOTI lokaal

Er bestaan niet echt een ideale opstelling voor de computers in een JOTI lokaal. Aan elke opstelling kleven specifieke voor en nadelen.

Het aantal computers is niet bepalend voor de opstelling. Met meer of minder zijn ze ook goed te doen. Ook is de IRL-Operator computer (grijs) niet noodzakelijk.

U-Vorm

Deze opstelling hebben we als een van de eerste geprobeerd. De IRL-operator computer stond toen in het bovenste stuk van de U. Deze opstelling is makkelijk als je een groot lokaal hebt en met een kleine groep kinderen werkt. Deze opstelling is makkelijk voor aansluiten maar als je te weinig ruimte hebt is deze sterk af te raden. Je moet namelijk wel voldoende ruimte hebben rondom de computers. Anders is de controle nagenoeg onmogelijk. Wel is het voordeel dat je geen lange netwerk of voedingskabels nodig hebt.

Vierkant 1

Dit figuur is voor redelijk wat lokalen geschikt. Er zijn dan ook meer voordelen dan de nadelen. Zo is de controle over de kinderen heel gemakkelijk, omdat je niet alleen recht op de schermen kunt kijken maar ook kunt zien wat er in je ooghoeken gebeurt. De IRL-Operator computer is het makkelijkst te plaatsen bij een deur. Als er nieuwe kinderen binnen komen kan hij gelijk uitleggen wat de bedoeling is.

Als nadeel kan wel aangegeven worden dat het aansluiten dusdanig moeilijker is geworden doordat de computers verder van elkaar af staan en dicht tegen de muur staan. Dit kan even wat problemen geven met het opstellen maar je wint het terug in ruimte.

Vierkant 2

Deze opstelling is bijna gelijk aan de U-vorm maar is afgeschermd aan de onderkant.

Als je vierkant 1 in je lokaal kan plaatsen dan kan deze ook. Het probleem blijft alleen de controle. Verder is deze opstelling makkelijk als je (net als de U-vorm) veel ruimte hebt en weinig kinderen en korte kabels.

Omgekeerde U-Vorm

Deze opstelling is geschikt voor alle lokalen. Zowel groot als klein.
Net als bij vierkant 1 houd je lekker veel ruimte over voor controle of eventuele kijkers. Ook hier blijft het probleem met het aansluiten. De meest ideale situatie is als je achter elke tafel een stopcontact hebt en extra lange netwerk kabels. Deze problemen wegen echter niet op tegen het gemak wat je hebt tijdens de JOTI zelf.

De Lijn

Als je een lang lokaal hebt, is dit de ideale opstelling.
De computers staan redelijk dicht bij elkaar en doordat ze (in tegenstelling tot de u-vormen of de vierkanten) geen ruimte laten tussen de tafels, win je enorm veel ruimte. Net als bij de vierkanten blijft aansluiten een probleem. Meestal als je de computers dicht tegen elkaar of tegen een muur zet, krijg je het probleem dat je niet zo makkelijk bij de aansluitingen kan.

IRL-Operator zit weer aan de kop. Voor de IRL-Operator is dit ook een fijne opstelling. Hij zit redelijk afgezonderd en heeft dus alle rust om zich bezig te houden met het in de gaten houden van de kinderen in de chatlokalen.

Schoolbanken

Deze opstelling heb ik bij mijn eigen groep nooit geprobeerd. Ik heb wel van anderen gehoord dat ook deze (in sommige situaties) goed van pas kan komen.

Deze opstelling is echter alleen aan te raden als je heel veel computers kwijt moet, en je hebt een groot lokaal of een hal (grote evenementen). Voordeel is dan ook dat de opstelling zich niet beperkt tot de lengte of breedte van je lokaal. Als de ruimte groot genoeg is, is hij zelfs te combineren met een van de voorgaande opstellingen (de lijn uitgezonderd)
Aansluiten blijft met de lengte van de kabels een probleem. Maar je kunt overal wel makkelijk bij. Ook is de ruimte voor controle zelf aan te passen door de hoeveelheid ruimte die je tussen de computers laat.

De IRL-Operator zit ook lekker afgezonderd en kan zich bezig houden met de controle op de kinderen.

Bekabeling

Zoals al bleek in de beschrijvingen bij de opstellingen, is het grootste limiet die je hebt: de bekabeling. Dit is simpel op te lossen door de kabels voor de voedingen te verlengen met verlengkabels of stekkerdozen.
Voor netwerkbekabeling zijn verleng stukjes te koop die je zonder enig probleem tussen 2 normale kabels kan steken.

Zorg wel dat je de bekabeling goed wegwerkt en “ruimte” overlaat op je kabels. Dit wil zeggen dat je meer kabel gebruikt dan je eigelijk nodig hebt. Dit voorkomt dat kinderen doormiddel van hun schoenen de verlengkabels uit elkaar trekken of netwerkbekabeling “afkoppelen”.
Als je stekkerdozen gebruikt met een hoofdschakelaar dan is het aan te raden om deze buiten het bereik van de kinderen te leggen. Dit kan door ze op tafel achter de computer te leggen of onderaan de tafel vast te plakken. Ervaring leert me dat kinderen al heel gauw doorhebben welke computers uitgaan door “die mooie rode knop”. En het blijft vervelend om elke keer weer 3 computers opnieuw aan te moeten sluiten.

Tot slot

Zoals je kunt zien is zelfs het plaatsen van de computers nog van belang.
Als je weet dat je kinderen makkelijk worden afgeleid, kun je de computer-kasten naast elkaar zetten zodat je de monitoren wat afschermt. Als je wilt dat de kinderen aan hun eigen computer bezig zijn dan kun je zo makkelijk controleren, want als de kinderen helemaal moeten gaan overhangen om bij de buren op het beeldscherm te kijken dan zie je dit als leiding vlug genoeg.