't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Verklarende woordenlijst > Vossenjagen
« vorige volgende »

Vossenjagen

Het peilen en vinden van verborgen zendertjes. Zie ook Radio Oriëntering.

Wat is een vossenjacht?

Het doel van een radio-vossenjacht is het opsporen van verborgen radiovosjes' (kleine zendertjes) m.b.v. een richtinggevoelige ontvanger. Met een speciale antenne is het mogelijk om de richting en de sterkte van het ontvangen signaal te bepalen. Hierbij is het de kunst om zoveel mogelijk vossen te vinden binnen een bepaalde tijd, of om één vos zo snel mogelijk te traceren. Natuurlijk zijn er veel mogelijkheden om dit in een bepaald thema te gieten!

Wat heb ik nodig voor een vossenjacht?

Om een vossenjacht te houden heb je één of meerdere zendertjes nodig en natuurlijk een ontvanger om deze zendertjes op te sporen. Er zijn veel radioamateurs in Nederland die deze apparatuur thuis hebben of er via via aan kunnen komen.

De vossenjachtset van Scouting Nederland bestaat uit zes ontvangers en een aantal vossen. De set is speciaal voor Scouting ontwikkeld en is dus ook 'scout-proof'. De kastjes zijn licht en robuust, oplaadbaar en de set wordt geleverd in een handzame koffer met kant-en-klare spelinstructies. De set is het gehele jaar te huur, dus ook buiten het JOTA-weekend.

Vraag ook eens je zendamateur of je RJJA naar de mogelijkheden om een vossenjachtset te huren, vaak zijn er wel mogelijkheden om er aan te komen. Bouwen is ook een optie maar wel prijziger.