't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Verklarende woordenlijst > QSL-kaart
« vorige volgende »

QSL-kaart

Afkorting uit de Q-code reeks. Zie ook Q-Codes.

Een QSL-kaart is een schriftelijke bevestiging van een gemaakte verbinding.

Vroeger stuurde de zendamateurs deze kaarten via de post. Later hebben de amateurradioverenigingen een eigen QSL-postdienst opgericht die gratis de kaarten voor de radiozendamateurs verstuurt. Dat neemt niet weg dat ook vandaag nog QSL-kaarten 'direct' via de post worden verstuurd.

De QSL-service wordt voor Nederland door VERON en VRZA georganiseerd en is gevestigd in Arnhem. Zij heten het Dutch QSL Bureau (DQB). Elke QSL-regio heeft zijn eigen Regionale QSL-manager. Deze RQM verzamelt de QSL-kaarten van de radioamateurs. Eén keer in de zoveel tijd worden de QSL-kaarten naar het DQB gebracht. Om de kosten te beperken brengt iemand die 'toevallig' daar in de buurt komt de kaarten langs. Datzelfde gebeurt tussen de landen onderling. Er worden pakketten QSL kaarten door reizigers van het ene naar het andere landelijke QSL bureau gebracht. Op deze wijze worden geheel gratis de QSL kaarten over de wereld gestuurd.Omdat alles vrijwillig gebeurt kan het soms duren dat QSL-kaarten er jaren over doen om van de ene kant van de wereld naar de andere kant te komen.

Om gebruik te kunnen maken van het DQB moet de radioamateur lid zijn van een van de nederlandse amateurradio verenigingen, VERON of VRZA.

Als je snel een QSL-kaart wilt ontvangen van die ene speciale verbinding met dat verre land of je bent geen lid van een radiozendamateur-vereniging dan kun je de QSL-kaart ook direct via de post sturen. Meestal stop je er dan een zogenaamde 'green-stamp' bij zodat de ontvanger van dat geld een postzegel voor de retourkaart kan kopen. Een Green-stamp is een dollar biljet. Het is erg onfatsoenlijk hem niet te beantwoorden als je een QSL-kaart zo ontvangt.

Pse QSL

Please QSL, dat staat veel op QSL-kaarten. Radioamateurs willen daarmee zeggen dat ze ook graag van jou een kaart ontvangen.

QSL 100% by the bureau

Hiermee bevestig je dat je een QSL-kaart gaat sturen via het DQB.