't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Achtergrond JOTA > JOTI > Verkennen van het Internet
« vorige volgende »

Verkennen van het Internet

Scouting heeft er zijn mond vol van: "Scouting speelt het spel van verkennen". Voor veel scouts is dat zo klaar als een klontje. Voor dat we verder kijken zoeken we even wat er op de website van scouting Nederland staat:

Scouting biedt haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Scoutingleden leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, organiseren, creatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Een hele mond vol, maar laten we deze tekst eerst eens plaatsen in het perspectief van de tijd waarin de initiator van Scouting, Lord Baden Powell, Scouting heeft verzonnen.

In de eerste jaren na 1900 komt BP er achter dat alle kennis die hij voor zijn soldaten in zijn boeken heeft beschreven er bij de jongens in Engeland in gaan als zoete koek. Die kennis en ervaring zijn de sleutel voor soldaten om in die tijd te overleven en de omgeving waar in die actief zijn. De natuur en een sociale omgeving waar respect, hiërarchie, waardering en een beetje vaderlandsliefde belangrijker waren als nu. met deze kennis gewapend kregen de scouts een betere kans in de maatschappij en waren ze meer weerbaar.

Datzelfde zijn we de afgelopen jaren met Scouting blijven doen. We hebben onze jeugdleden waarden en normen bijgebracht, en kennis en ervaring in het overleven in de natuur en de maatschappij.

Alleen is de maatschappij die we om ons heen zien niet meer de enige die de Scouts van nu kennen. Naast de zichtbare en tastbare maatschappij, is er een virtuele samenleving ontstaan met nieuwe regels, waarden en normen. Deze nieuwe wereld heet het Internet.

Het Internet neemt een steeds belangrijkere rol in bij kinderen. Social networking is daarbij een belangrijke activiteit. Hierbij gebruiken ze populaire programma's zoals MSN, en Skype. Maar ook social networking sites zoals Hyves hebben een belangrijke plaats. Deze virtuele wereld is voor volwassenen van deze tijd niet voldoende tastbaar.

In de grote boze buitenwereld zijn kinderlokkers herkenbaar en kunnen we op straat een blokje omlopen om niet in een criminele buurt beroofd te worden. Deze 'natuurlijke' referenties kennen we en onderkennen we. Het is een tweede natuur waar we onze jeugd van op de hoogte brengen. In die virtuele wereld is het voor veel volwassenen veel minder vanzelfsprekend.

Al surfend op het World Wide Web kom je zomaar op een site waar mensen met minder goede bedoelingen het op jou gemunt hebben. We laten zonder dat we het beseffen een spoor achter in de virtuele wereld en zonder dat we het merken pikken anderen dat spoor op en gaan er mee aan de haal. Meestal zijn we daar helemaal niet blij mee en dan is de spam die we toegestuurd krijgen de minst schadelijke variant om nog maar niet te spreken van persoonsdiefstal.

Bij scouting maken we de Scouts weerbaar en bereiden we ze voor op de maatschappij. Op het internet blijft Scouting ver achter in het ontwikkelen van visie en spel over hoe we onze jeugdleden meer weerbaar maken en voorbereid op het Internet.

Tijdens de JOTI laten we de scouts gebruik maken van het internet maar we veronderstellen dat ze de waarden en normen van het web kennen en respecteren. Geloof mij, tijdens een JOTI laten de kinderen meer sporen van hun aanwezigheid achter op het web dan ze beseffen.

En juist hier zit in de JOTI een flink stuk toegevoegde waarde. Tijdens de JOTI kan je een keer flink bezig met het internet. En neem dan ook echt eens de tijd om te duiken in de waarden en normen van het web.

Uiteraard kan dat tijdens de JOTI maar dat is eigenlijk te laat. Je belandt dan al heel snel in politieagentje spelen en een kat en muisspel tussen de beheerder van de firewall en de kinderen. Dat kan ook leuk zijn maar is eigenlijk niet de bedoeling van JOTI.

Voorafgaand aan de JOTI kun je een of meerdere opkomsten besteden aan Netiquette, dat is de mooie naam voor waarden en normen op het web. Als je dan je scouts hebt geleerd wat ze wel en niet kunnen doen op het web dan is de JOTI opeens een stuk leuker, Ze kunnen zich dan echt concentreren op het contact maken met scouts.