't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Achtergrond JOTA > Organisatie in Nederland
« vorige volgende »

Organisatie in Nederland

In Nederland wordt de JOTA georganiseerd door de Landelijke JOTA-JOTI organisatie. Deze groep stond vroeger bekend was als de Werkgroep Radio Scouting. De Landelijke JOTA-JOTI organisatie wordt geleid door de NJJO van Nederland.

De Landelijke JOTA-JOTI organisatie kent een 'dagelijks bestuur' het zogenaamde 'kernteam'. Dit kernteam organiseert de JOTA-JOTI als landelijke ledenactiviteit van Scouting Nederland. Het bestaat uit een Voorzitter (NJJO), penningmeester, secretaris, de JOTA-coördinator, de JOTI-coördinator en een vertegenwoordiger van Scoutlink.

Daarnaast heeft de Landelijke JOTA-JOTI organisatie nog: een coördinator inschrijving, webmaster, medewerker public relations en nog een aantal medewerkers.

Nederland is verdeeld in rayons, per rayon is er een JOTA-JOTI adviseur (RJJA) die de scoutinggroepen op lokaal niveau ondersteunt.


De Rayonindeling van de RJJA.

Belangrijke contactmomenten van de Landelijke JOTA-JOTI organisatie met de scoutinggroepen zijn de twee informatiebulletins, de inschrijving (voor het weekend, de naambandjes, verzekering en de bouwpakketjes), het bezoek van de 'mobile equipe' van de de RJJA aan de groep en de evaluatie in de vorm van de enquete en het stationsrapport. Elke deelnemende groep kan zijn stationsrapport online via een weblog insturen.

Van dit weblog en de resultaten van de enquete en alle foto's, video's en andere ingezonden zaken maakt de Landelijke JOTA-JOTI-organisatie een DVD (of CD) die je als deelnemer na de JOTA-JOTI ontvangt.

Een samenvatting van de stationsrapporten en de bijbehorende statistieken en bijzonderheden worden doorgegeven aan de het Wereld Scout Bureau in Genève; vervolgens kun je die weer terugvinden in het Wereld JOTA-JOTI-rapport.

Naast het daadwerkelijk organiseren van de JOTA en JOTI onderhoudt de landelijke JOTA-JOTI-organisatie voor Scouting Nederland de contacten met de overheid (Agentschap Telecom) die toezicht houdt op de regels die voor frequentiegebruik van toepassing zijn. Ook onderhoudt de Landelijke JOTA-JOTI-organisatie contacten met de beide amateurradioverenigingen, VERON en VRZA.

Tot slot zorgt de landelijke JOTA-JOTI-organisatie voor public relations om JOTA en JOTI te promoten. Daarvoor schrijven ze artikelen in de bladen van de beide amateurradioverenigingen CQ-PA (VRZA) en Electron (VERON) en staan ze met een promotiestand op verschillende evenementen. De bekendste zijn de Scout-In en de Dag van de Radiozendamateur.

Bij de JOTI wordt in belangrijke mate gebruik gemaakt van het IRC netwerk van Scoutlink. Dit wordt mogelijk gemaakt door Scoutlink. De scouts van Scoutlink realiseren de verschillende chatkanalen op IRC en houden hier het hele weekend door toezicht op in het JOTI Control Center (JCC).