't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Achtergrond JOTA > Wat is de JOTA?
« vorige volgende »

Wat is de JOTA?

Elk jaar in het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een Wereld Jamboree. Tijdens zo'n kamp komen rond de 30.000 Scouts van over de hele wereld bij elkaar.

In 1956 zaten na de Jamboree een aantal scouts bij elkaar te bedenken dat het toch wel hel jammer is dat een jamboree alleen maar elke 4 jaar was en ze wilden elkaar eigenlijk wel jaarlijks ontmoeten. Maar die afstand hè. Die was zo moeilijk te overbruggen. Het was gewoonweg te veel van het goede om van over de hele wereld elk jaar bij elkaar te komen. Daarom ontstond het idee om gebruik te maken van radio.

Less Mitchell, GB3BHK, is de bedenker van de Jamboree on the Air. In 1958 bedacht hij de regels voor de jaarlijkse wereldwijde evenement.

 

Less Mitchell GB3BHK

Radioamateurs waren er in die tijd volop en verschillenden van hen waren ook scout. Radioamateurs waren in staat om eenvoudig grenzen te overschrijden en over de hele wereld contacten te leggen. Zo ontstond de afspraak om volgend jaar via the "air" weer bij elkaar te komen en een jamboree te houden. In 1958 is zo de eerste Jamboree on the air georganiseerd. Hadden ze in die tijd internet gehad dan hadden ze waarschijnlijk voor het het internet gekozen en had het vanaf het begin JOTI geheten.

Tijdens de JOTA-JOTI blijft iedereen in zijn eigen land, maar praten elk jaar bijna 1 miljoen Scouts over de hele wereld een weekend lang met elkaar via de radio en het internet.

De radiostations worden bemand door zendamateurs. Zij begeleiden de scouts bij het zenden. Sinds 1958 hebben vele duizenden Scouts van over de hele wereld via de radio kennis gemaakt met elkaars cultuur en gewoontes. Veel contacten tijdens de JOTA hebben geresulteerd in langdurige pen-vriendschappen en vriendschapsbanden tussen vele scoutinggroepen.

Sinds halverwege de jaren '90 is daar de Jamboree On The Internet (JOTI) bijgekomen waarbij, je raadt het al, de Scouts met elkaar communiceren via internet. De JOTI wordt vaak binnen een groep opgezet door de 'whizzkids' onder de leiding. Tijdens de JOTI (die gelijk valt met de JOTA) chatten ze op IRC-kanalen en surfen ze over het internet. De JOTI is relatief jong, maar is in korte tijd erg populair geworden.