't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Achtergrond JOTA > JOTI > IRC, een veilige plek
« vorige volgende »

IRC, een veilige plek

Om scouts een veilige plek te geven waar ze met andere scouts in contact kunnen komen is er wereldwijd het initiatief ontstaan om een chat-room te maken voor alleen scouts. Voor deze plek op het web wordt gebruik gemaakt van een van de oudste technieken die het internet biedt: Internet Relay Chat afgekort IRC.

Rondom deze speciale plek is een hele organisatie ontstaan die wereldwijd verschillende IRC-servers heeft. Deze organisatie is Scoutlink.

Scoutlink is een non-profit organisatie die ernaar streeft scouts over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. Gezorgd wordt voor een veilige chatomgeving die goed in de gaten wordt gehouden. Scoutlink is het hele jaar door te bereiken via IRC. Het grootste evenement van Scoutlink is de JOTI.

IRC biedt een uitstekende mogelijkheid om tijdens de JOTI te chatten met andere scouts maar dit is niet de enige.

JOTI Control Center (JCC)

Tijdens de JOTI wordt het IRC netwerk van Scoutlink over de hele wereld "bewaakt" door de verschillende operators (ops) van Scoutlink. In Nederland verzamelen de ops zich elk jaar in het JOTI Control Center.Het JCC heeft tot doel alle Nederlandse kanalen op IRC te bewaken. dat gebeurt door zogenaamde Moderators. Deze moderators zien er op toe dat de gedragsregels op de Nederlandse kanalen worden gerespecteerd. Eventueel kunnen deze Moderators optreden tegen wangedrag.