't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > JOTA-JOTI het hele jaar door > Zomerkamp ronde
« vorige volgende »

Zomerkamp ronde

"Hoe zorg je ervoor dat de interesse voor radiocommunicatie bij jeugdleden van Scouting ook buiten het JOTA weekend geprikkeld wordt?" Dat was de vraag die de Landelijke JOTA-JOTI Organisatie zichzelf stelde toen ze op zoek waren naar de mogelijkheden om de scouts nog enthousiaster te krijgen voor het JOTA weekend.

Het idee was om iets te bieden waardoor zendamateur(s) die scoutinggroepen helpen tijdens de JOTA-JOTI en de scouts elkaar gedurende het jaar eens wat vaker zouden treffen. Hierdoor zou de onbekendheid met de radiohobby kunnen worden weggenomen zodat het JOTA-JOTI weekend volledig in het teken zou komen te staan van het maken van verbindingen met andere scoutinggroepen. Nu zie je vaak dat eerst het ijs moet worden gebroken en pas in de loop van het weekend, nadat de angst voor het onbekende is weggenomen, het maken van verbindingen op gang begint te komen.

Om een eerste voorzetje te doen voor de invulling van dit idee gaat de organisatie van de JOTA-JOTI vragen bij alle scoutinggroepen of ze willen meedoen met een zomerkampronde. Het idee is dat scouts tijdens hun zomerkamp op één avond een zendamateur gaan uitnodigen om eens langs te komen. De zomerkampronde moet een soort van vakantieronde worden, maar dan geheel gericht op scouts.

Wees dus niet verbaasd als je als zendamateur binnenkort een keer benaderd wordt door een scoutinggroep met een uitnodiging.

Wat wordt er als zendamateur van je verwacht?

Voorop staat het idee dat er (opnieuw) kennis gemaakt wordt met elkaar, zodat tijdens het JOTA weekend je niet die “meneer die één keer per jaar langskomt” bent. Stel jezelf voor, vertel kort iets over de radiohobby en wat de scouts ermee kunnen.

Als de scouts het leuk vinden kun je ook samen met ze een simpele draadantenne maken voor HF. Het verhoogt natuurlijk de succesfactor als de scouts via hun zelfgemaakte antenne een verbinding maken. Bovendien is het een scoutingspecialiteit om iets zo hoog mogelijk in de bomen op te hangen, dus laat dit maar aan hen over.

Het uiteindelijke doel is om tijdens het zomerkamp een verbinding te maken op HF met andere scoutinggroepen in Nederland die op dat moment ook op zomerkamp zijn. Zorg er dus voor dat je een mobiele HF set ter beschikking hebt met de bijbehorende randapparatuur. Als de scouts geen eigen antenne hebben gemaakt moet je zelf voor een antenne zorgen. Maar houd het wel simpel! Het hoeft geen JOTA op zich te worden.

2013ZKRonde 500px

Hoe gaan we het doen?

De zomerkampronde wordt iedere woensdagavond om 20.00 uur CET gehouden gedurende de zomervakantieperiode. Deze start op 1 juli, eindigt op 31 augustus en loopt gelijk met de schoolvakanties in regio’s Zuid Midden en Noord van het basisonderwijs. Door één vaste avond in de week te kiezen verhoog je de kans op een succesvolle verbinding met een andere groep.

De ronde wordt gehouden op de 80 meter band. Op deze band is de kans het grootst dat groepen door het hele land met elkaar contact kunnen maken. We maken gebruik van een frequentie op of in de buurt van de wereld scout frequenties. Dit is 3.690 KHz.

De eerste groep die zich meldt stelt zich op als rondeleider. Als dit jouw groep is, zorg er dan voor dat alle andere deelnemende groepen aan bod komen, zodat iedereen de kans krijgt zijn zomerkampverhalen te delen.

Mocht het zo zijn dat er zich geen enkele andere scoutinggroep meldt, dan kun je een uur later nog meedoen in de vakantieronde op de 40 meter band. Dit is dan wel geen ronde speciaal voor scouts, maar als je uitlegt wie ze horen en vanuit welk land wordt uitgezonden dan zal de interesse zeker gewekt worden. Bovendien is hier ook de voertaal Nederlands wat het makkelijker maakt om het QSO te volgen.

Let wel op dat het voor Nederlandse zendamateurs alleen is toegestaan om binnen Nederland derden onder begeleiding achter de microfoon te laten plaatsnemen. Is een scoutinggroep in het buitenland op kamp, dan moeten ze zich houden aan de regels die voor dat land gelden.