DX-Cluster

Een DX-Cluster is een netwerk van gebruikers die elkaar informatie toespelen over bijzondere amateurradiostations. Wanneer ze te horen zijn, op welke frequentie ze zitten en met wie ze contact hebben.

Het DX-Cluster is ontstaan in de 80er jaren toen packet radio was geboren. In essentie stelt het de deelnemers in staat te zien wat er allemaal op de band gebeurt en waar de leuke dingen gebeuren of bijzondere stations te horen (en te werken) zijn.

Hoe werkt een DX-Cluster?

Bijvoorbeeld: Wanneer XV3BV (Vietnam) actief wordt en verbindingen gaat maken, zal iemand anders dit station "spotten" en melden in het DX-cluster. Hij verteld daar dat hij dit station heeft gehoord of gewerkt en op welke frequentie dat was. Binnen enkele minuten zal iedereen die mee doet aan het cluster deze informatie zien.

Een DX-cluster is dus een fantastische manier om bijzondere stations te vinden op de band en zo werkt het ook bij de JOTA.

JOTA-Cluster

Tijdens de JOTA is er een speciaal JOTA-DX-Cluster actief. Je kan je daar aanmelden en kijken waar de bijzondere JOTA stations actief zijn.

Het JOTA-Cluster vind je op het internet op: http://www.pi4raz.nl/jotacluster/cluster.php Externe link