APRS

APRS staat voor Automatic Position Reporting System. APRS is een manier om positie-informatie van amateurradiostations te versturen.

Ieder station dat deelneemt aan APRS zendt om de zoveel tijd een bakensignaal uit met daarin zijn positiegegevens (coördinaat). Door middel van speciale software op de computer van de ontvanger is het mogelijk de mobiele stations op het beeldscherm te volgen.

Behalve dat het gaat om de positie van een station zijn er met APRS meer dingen te doen, zoals het verzenden van de actuele weergegevens, korte berichten, Telemetrie en de mogelijkheid van RDF (radio direction finding oftwel vossenjagen).

De gegevens worden via packets UNPROTO (ongeadresseerd) met 1200 Baud verzonden. Bij het verzenden van berichten maak je wel gebruik van een Callsign en krijg je een bevestiging (ack) van je bericht.

Afhankelijk van de creatieve geest van de gebruiker kun je allerlei gegevens op het APRS netwerk tegenkomen. Omdat het gaat om packets die door digipeaters worden ontvangen en opnieuw worden uitgezonden is het mogelijk zeer grote afstanden te overbruggen.

Sommige digipeaters zijn verbonden met internet waardoor het ook mogelijk is, zonder speciale software het APRS-station te volgen (zie de voorbeelden hieronder). Iedere zendamateur die beschikt over geschikte apparatuur en programmatuur kan deelnemen aan het APRS-gebeuren. Hou er rekening mee dat je overal te zien/volgen bent.

Op het internet

Wil je via het internet mee kijken met APRS kijk dan eens bij APRS.FI

APRS-programma's

Het meest bekende APRS-programma is UI-View. Dit programma is gratis en kan met een TNC op de zender worden aangesoten of werken via het internet.

Andere bekende programma's zijn WinAprs en AGWTracker. Deze programma's moet je kopen.

Wil je weten hoe je APRS kunt gebruiken? Overleg dan met je zendamateurs.
Verder hebben we in dit handboek nog wat informatie staan over APRS in de bijlagen onder APRS.