't Handboek JOTA-JOTI JOTA-JOTI logo

Home > Spelideeën > Zelfbouw antennes > Draadantenne voor 80 meter
« vorige volgende »

Draadantenne voor 80 meter

De eenvoudigste, maar ook de beste antenne voor 80 meter is een lang stuk netsnoer, bijv. 34 meter, z.g. tweelingsnoer, dat je over 20 meter open splijt. De resterende 14 meter blijft aan elkaar zitten.

De 2 x 20 meter leg je in elkaars verlengde. Dat is de antenne. In het midden ontspringt daar de 14 meter tweelingsnoer. Dat is de voedingslijn. Het wordt dus een heel grote T.

De 2 x 20 meter hang je tussen twee bomen, hoe hoger deste beter, maar het is al moeilijk om hem op 10 meter hoog te krijgen.

Je moet iets verzinnen om te voorkomen dat het midden verder open splijt. Ook moet je aan de twee uiteinden een lusje maken en er een stuk touw aan knopen. Met die touwen, die de elektrische stroom niet geleiden, hang je de antenne strak tussen de bomen. Bedenk hoe je dit voor elkaar krijgt.

De voedingslijn (dubbel snoer) gaat naar de zender. De zendamateur moet weten hoe hij dit kan aansluiten.

Het is de moeite waard om iets te verzinnen waardoor je het midden wat verder omhoog kunt houden, een boom die er ongeveer midden tussenin staat? Als de antenne daardoor een beetje in een knik komt te hangen hindert dat niks. Er mogen ook best bomen staan links en rechts van de antenne.

Deze antenne, hoe simpel ook, is het beste dat je kunt hebben. De zendamateur zal daar heel tevreden mee zijn. Zo'n antenne heeft hij thuis niet voor 80 meter.


Bron: Klaas Robers, PA0KLS.