Verbinding maken

Voor welke doelgroep is het spel bedoeld Alle leeftijden
Nr.
Deelnemers 1 groepje
1 begeleider/zendamateur
Tijdsduur 1 opkomst
Kosten -
 []

Maken van een amateurradioverbinding.

Dit kan op drie verschillende plaatsen: HF, VHF/UHF en Echolink. Voor alle drie geldt formeel dat de operator een eigen radiozendmachtiging moet hebben voor de te gebruiken frequentieband. In de praktijk kan, indien er te weinig machtigingshouders beschikbaar zijn, op Echolink volstaan worden met een luisteramateur, die wel de procedures goed moet beheersen. Die dient zich dan te beperken tot het maken van PC-PC verbindingen.

Per opstelling is een operator nodig, er kan één koppel jeugdleden tegelijk deelnemen. De ticketactiviteit begint met een korte inleiding. De jeugdleden kan gevraagd worden naar relevante ervaring (JOTA-deelname?). Hierbij wordt o.a. uitgelegd wat een roepnaam is en dat een prefix weergeeft uit welk land een amateur komt. Verschillen HF vs. VHF/UHF: bereik, modulatie goed/slecht verstaanbaar, taal. Echolink combineert goede eigenschappen maar is niet 'puur' radio.

Het maken van een verbinding is afhankelijk van de beschikbaarheid van tegenstations. Op Echolink geen probleem, op VHF afhankelijk van het toeval of er lokaal stations te vinden zijn. Misschien is gebruik van een repeater mogelijk, maar liever alleen indien geen alternatief voorhanden is om irritaties bij gewone gebruikers te voorkomen. Op HF sterk afhankelijk van de propagatiecondities. Hierbij is wat extra tijd nodig om dat uit te leggen en er is een kleinere kans op een goede en verstaanbare verbinding. Verbinding afsluiten met het invullen van het log en evt. de QSL-kaart. Duur: 20-40 min (HF) of 10-30 min (VHF/UHF en Echolink).


Bron: NJ-2008