Chatten op IRC

Tijdens de JOTI kunnen scouts over de hele wereld met elkaar chatten. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er gebruik gemaakt van de IRC-kanalen van ScoutLink, hierop zijn dan alle deelnemende scouts verbonden.

Er zijn op IRC kleine kanalen ingericht waar je met elkaar kunt praten; zo heb je internationale kanalen (bijv. #rovers) of Nederlandse kanalen (bijv. #dutch).

Om gebruik te maken van het IRC-netwerk moet je een chatprogramma hebben dat hiermee overweg kan; ervaring leert dat mIRC uiterst geschikt is voor de JOTI. mIRC kan je gedurende 30 dagen gratis gebruiken. Daarna moet je mIRC registreren. Het instellen van mIRC wordt ook in deze handleiding beschreven. mIRC kan je downloaden op http://www.mirc.com/.


MIRC

Naast mIRC is er ook een gratis IRC client met de naam kvirc. Het programma werkt goed en geschikt is voor Windows, Linux en Mac. Kvirc kan je downloaden op www.kvirc.net/?id=releases&lang=nl. Als je Windows gebuikt kies je voor 'Windows binary package' > 'Latest release' en dan kies je voor een van de 'KVIrc-x.x.x.x.exe' bestanden.

Eventueel kun je ook gebruik maken van 'Webchat'. Dit is een chatprogramma dat draait in een browser. Webchat wordt aangeboden via Scoutlink. Nadeel van webchat is dat het trager is als een echt chatprogramma zoals mirc.

Wil je gebruik maken van java dan ga je naar: http://www.scoutlink.net/extra/webchat/index.html

JAVA-chat

Wil je gebruik maken van CGI dan ga je naar: http://www.scoutlink.ch

CGI-chat

Bij gebruik van IRC tijdens de JOTI is uitstekend gebruik te maken van een simpele telefoonverbinding, er kunnen gemakkelijk meerdere computers aangesloten worden op 1 telefoonlijn.

Nadat je aangemeld bent bij IRC moet je schakelen naar het kanaal waarop je wilt gaan praten. Dit doe je door bijvoorbeeld /join #dutch in te typen. Je stapt daar mee in chat-kanaal dutch.

Tijdens de JOTI is het heel erg druk op IRC en om iedereen de kans te geven deel te nemen in een gesprek worden er meerdere kanalen aangemaakt voor bijvoorbeeld #dutch. Je moet dan kiezen in welk kanaal je wilt mee praten.

Je kan ook eenvoudig 'apart' van de groep even met iemand praten. Je wordt dan niet meer gestoord door de groep in #dutch. Dit doe je door /...

Verbindingsproblemen met IRC


Heb je tijdens de JOTI problemen om online op IRC te komen, een probleem vanwege een maatregel die tegen jou of je groep is genomen of een andere vraag?

Stel deze dan niet aan een (@)operator van ScoutLink, maar stuur je vraag naar ScoutLink. Het e-mailadres waarop ze tijdens de JOTI bereikbaar zijn wordt gegeven in het 2e bulletin van de landelijke JOTA-JOTI-organisatie of is te vinden op de JOTA-JOTI website. Eventueel zijn ze ook bereikbaar op Skype.

Tijdens de JOTI hebben (@) operators het vaak te druk om zich bezig te houden met mensen die vragen komen stellen. E-mails gestuurd aan scoutlink worden continu uitgelezen en zo snel mogelijk beantwoord.

Extra waarschuwing

Als er meer dan vijftien pc's in tien seconden naar het netwerk connecten dan zien de servers dit als een aanval. Let dus op dat uw scouts niet allemaal tegelijk een verbinding naar de server proberen te maken!!

Internationale kanalen

ScoutLink wil iedereen er graag op wijzen dat er internationale kanalen zijn, zoals #english. Deze kanalen zijn zeer geschikt voor het leggen van internationale contacten. ScoutLink wil echter ook vragen om de regels van deze kanalen te respecteren. Het is in het verleden nogal eens voorgekomen dat complete Nederlandse groepen in Engelstalige kanalen in het Nederlands gingen chatten. Dit is niet toegestaan, wij verzoeken de leiding hierop toe te zien.