QSL-kaart

Een QSL-kaart is de bevestiging van een contact dat je hebt gehad met een tegenstation. Op deze kaart die de radiozendamateurs gratis onderling kunnen verzenden staan de gegevens van de verbinding zoals datum, tijdstip, naam van de zendamateur, naam van de scout(s), en eventueel en persoonlijke groet.

Een QSL-kaart is het tastbare bewijs dat je een leuk gesprek hebt gehad met die andere groep. Daarom is het leuk om er een te ontvangen. QSL-kaarten kun je in een map met showtassen bewaren in de bibliotheek van je groep, maar ook op een poster plakken of er een plekje voor maken op een muur in de blokhut waar alle QSL kaarten hangen van de JOTA.

Zo'n QSL-kaart is het vistekaartje van de groep en laat zien wie jullie zijn of waar jullie vandaan komen. Een QSL-kaart kun je eenvoudig zelf maken maar hji moet wel aan een paar minimale voorwaarden voldoen.

Het formaat van een QSL-kaart is maximaal 9 x 14 cm. dus niet een kwart van een A4-tje! (A6).

Veelal heeft de kaart een mooie voorkant met daarop de benodigde eigen informatie, waaronder je naam, adres, call, locator en regionummer.

Vermeld ook het adres van het Dutch QSL Bureau, het DQB:

P.O. Box 330, 6800 AH, Arnhem, The Netherlands.

Zorg voor voldoende ruimte om overzichtelijk de gegevens van de gemaakte QSO in te vullen. Meestal staat dit op de achterzijde van de kaart. Deze zijde is, behalve voor het tegenstation, ook belangrijk voor de QSL manager en het DQB. Zij sorteren de kaart vanaf deze zijde. In de rechterbovenhoek moet de call van het tegenstation worden vermeld en eventueel andere noodzakelijke informatie (te denken valt aan de call van de QSL manager van het tegenstation: via ”call”). Laat de rechter-bovenhoek bij het ontwerpen hiervoor vrij of geef het alvast aan.

Op de voorkant komen de roepletters van jullie JOTA station en de naam van de groep. Op de voor- of achterkant komen de gegevens van de verbinding. De minimale gegevens zijn:

Eventueel kan je nog een persoonlijke wens schrijven op de kaart.

Sticker voor de achterkant van de QSL kaart van PA50JAM/J

Voorbeelden

Een QSL kaart kan je op heel veel verschillende manieren zelf maken. We laten hier aan aantal manieren zien:

QSL kaarten zelf maken

Hierbij is elke QSL-kaart die je verstuurd uniek! Tijdens de voorbereidingen kan je met de DWEK of bevers een programma besteden aan de JOTA. Een van de activiteiten is het zelf maken van QSL-kaarten.

Voor deze activiteit zorg je voor voldoende blanco kaarten die de scouts zelf kunnen voorzien van tekeningen, teksten, plaatjes, foto's, noem maar op.

Eventueel heb je de achterkanten al voorbedrukt zodat die tijdens de JOTA ingevuld kunnen worden.

Het formaat van een QSL-kaart is maximaal 9 x 14 cm.
Dus niet een kwart van een A4-tje! (A6).

Digitale QSL-kaarten

Met de moderne computers en programma's zoals Adobe Photoshop en Paintshop Pro is het eenvoudig de mooiste QSL-kaarten te maken. Deze QSL-kaarten kun je laten drukken bij een drukker of bij een fotoservice.

Naast de drukker in de buurt die jou mischien wel wil sponsoren (is het goedkoopste) zijn er op het internet verschillende QSL-services actief. Deze services leveren uitstekend drukwerk af voor aantrekkelijke prijzen.
Nadeel hiervan is dat je meestal kaarten in grote aantallen moet laten maken en daar heb je altijd stapels over van na de JOTA.

Enkele QSL print services zijn:

Je kunt er ook voor kiezen je QSL-kaarten te laten printen bij de foto-printservice op het internet. De prijzen zijn aantrekkelijk ook bij lage oplages. QSL-kaarten kan je printen op het kleinste formaat 9 x 12 cm en af laten leveren bij de plaatselijke supermarkt (bijvoorbeeld AH).

Als je gebruik maakt van de foto print service kun je het invulvak op de voorkant plaatsen, maar je kunt ook stickers maken met de gegevens en de invulvakken en die achter op de foto plakken. Van deze manier van werken heb je weer plezier bij het invullen waarover we het verderop gaan hebben.


QSL kaart van PA50JAM/J gemaakt met Paintshop Pro

Hoeveel kaarten heb je nodig ?

Afhankelijk van de grootte van je groep, het aantal zendamateurs en hoe actief de zendamateurs zijn heb je meer of minder QSL-kaarten nodig.
Voor een gemiddeld JOTA station heb je aan 100 à 150 kaarten genoeg.

e-QSL

Deze manier van QSL-kaarten is interessant voor zendamateurs maar niet voor scouting. Je kunt alleen 'virtueel' naar de kaarten kijken. Meer informatie bij ´e-QSL´

Invullen van de kaart

Het invullen van de kaart gebeurt bij voorkeur tijdens de verbinding door de scout die de verbinding maakt. Deze kaart kan daarna door het QSL-bureau worden verzameld en geplot.

Voordeel van deze aanpak is dat de kaarten bij de zendamateurs op tafel liggen en er zo links en rechts een paar uitgedeeld kunnen worden.

Voorwaarde voor deze werkwijze is dat je de QSL-kaarten klaar moet hebben tijdens de JOTA en de kaart dan niet die mooie foto van de toren heeft. Je kan dit eenvoudig oplossen door de gebruik te maken van bijvoorbeeld de printservice. Bij deze QSL kaart wordt de achterkant van de foto beplakt met een sticker. Deze stickers kunnen wel al voorbereid worden en klaarliggen bij de zenders. Nu is het nog een kwestie van invullen, en na de JOTA als de QSL- kaarten klaar zijn, opplakken op de kaarten.

Versturen van de QSL-kaarten.

De QSL-kaarten worden verstuurd door de radioamateur.

Aan het verzenden van QSL-kaarten via het QSL-bureau is wel een voorwaarde verbonden; de zendamateur moet wel lid zijn van de VERON of VRZA of als betalend gebruiker bij het DQB.

De zendamateur zal de kaarten voor jouw scoutinggroep ook ontvangen en doorgeven aan jouw groep.

Wil je weten of jullie radiozendamateur geregistreerd is bij het DQB kijk dan op de website van het DQB in de DQB-Manager: http://www.dqbmanager.nl/

Door daar de roepletters van julie zendamateur in te voeren weet je onmiddelijk of je QSL kaarten via hem kan sturen of ontvangen.

DQB Membership controle

Meer informatie over het verzenden van QSL-kaarten bij QSL-kaarten.