Logboek

Vroeger was het verplicht voor elke zendamateur. Hij moest een logboek bijhouden van elke verbinding die hij maakte via de radio. Tegenwoordig is het niet meer verplicht, maar nagenoeg elke zendamateur houdt nog een logboek bij van de verbindingen die hij maakt.

Ook voor de scouts is het leuk om het logboek bij te houden. Het is een tastbaar resultaat van de verbinding net als de QSL-kaart. Daarnaast helpt het logboek de scout om bij te houden met wie hij allemaal heeft gesproken.

Logboeken zijn er in verschillende soorten en maten. De zendamateur van jouw groep kan je daar zeker bij helpen of adviseren.

In een logboek houd je meestal de volgende gegevens van de verbindingen bij:

Zoals je ziet zijn dit nagenoeg dezelfde gegevens die je ook op de QSL kaart invult.

Plainpaper

De meest gebruikte vorm is het papieren logboek. Deze kan je vinden in blocks of als een losbladig gekopieerde bladen en met veel verschillende indelingen. Wij hebben een van die uitvoeringen hier klaargezet om te downloaden.


Hier kan je 2 soorten logbladen downloaden:

Logblad-1 (56K)
Logblad-2 (46K)

Op de computer

Wanneer je eenvoudig wil loggen op een computer maar geen logboek programma wilt gebruiken kan je gebruik maken van bijvoorbeeld Excel of Open Office Calc. Je vind hierbij een voorbeeld in Excel dat je kan downloaden.

 Logblad in Excel (Bron: PA3EFR)

Computerprogramma's

Naast de papieren versie bestaan er ook computerprogramma's om de verbindingen te loggen. Een logboekprogramma kan na het invoeren van de gegevens allerlei gegevens tonen zoals bijvoorbeeld de locatie op een kaart.
Daarnaast kan een logboekprogramma ook snel allerlei gegevens zoals bijvoorbeeld de deelnemerslijst van de JOTA-JOTI raadplegen.

Er zijn veel logboekprogramma's te vinden op het internet. Het ene nog mooier dan het andere. Het is niet onze bedoeling om al deze proramma's te benoemen. Ook bij het gebruik van een logboekprogramma kan de radioamateur jou adviseren.

Eén logboekprogramma willen we wèl onder de aandacht brengen. Het is het speciale JOTA logboek van de landelijke JOTA-JOTI organisatie. Dit logboekprogramma wordt elk jaar bijgewerkt met de deelnemerslijst van dat jaar en kan worden gedownload van de website van de landelijke JOTA-JOTI organisatie: www.jota-joti.nl



het JOTA-JOTI logboek

Of je gebruik maakt van een logboek of een logboek programma is geheel jou keuze.