Vergunningvrije zendontvangers
Vergunningvrije zendontvangers zijn zenders waarvoor geen vergunning van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur nodig zijn. Iedereen kan deze apparatuur gaan gebruiken.
In Nederland kennen we de volgende soorten:
27 MC
Dit zijn de zogenaamde bakkies. De apparatuur werkt in de 27 MHz band en heeft 40 kanalen met 4 Watt vermogen. Omdat de frequentie laag is zijn de benodigde antennes groot. De bekendste is de GP27 1/2. deze antenne, is 5,5 meter lang en moet rechtop geplaatst worden.
Door de frequentie is de antenne de beperkende factor. Mits de antenne van goede kwaliteit is en correct is geïnstalleerd zal een bereik van 10 kilometer of meer mogelijk zijn. 27 MC bakkies in een auto werken alleen als er een fatsoenlijke antenne gebruikt wordt. 27 MC op een fiets of portofoons voor 27 MC werken eigenlijk per definitie niet goed.
Bakkies zijn alleen bruikbaar tijdens JOTA en JOTI mits er voldoende kennis binnen de scoutinggroep is.
Advies: gebruik geen 27 MC tijdens de JOTI of JOTA. De kans op problemen is veel te groot.
PMR446
PMR446 is de volwassen broer van de LPD portofoon. De portofoons hebben een uitgestraald vermogen van 1/2 Watt en zijn voorzien van 8 kanalen. De portofoons worden geleverd met een vaste antenne die niet gedemonteerd mag worden. Er mag geen externe antenne gebruikt worden. Zodra aan het apparaat wijzigingen worden aangebracht vervalt de vergunning.
Het grotere vermogen maakt de PMR446 portofoons uitstekend bruikbaar voor scouting en JOTI en JOTA. Nadeel is het beperkte aantal kanalen van de PMR446. Hierdoor heb je snel last van elkaar. CTCSS kan hier, zij het beperkt, uitkomst bieden.
Advies: Gebruik waar mogelijk PMR446 portofoons. Ze bovendien op elke hoek van de straat te koop voor aantrekkelijke prijzen.
LPD
LPD zijn kleine portofoons met zéér beperkt vermogen. LPD portofoons maken gebruik van 69 kanalen in de 70 cm band en hebben een vermogen van 100 milliWatt. De portofoons worden geleverd met een vaste antenne die niet gedemonteerd mag worden. Er mag geen externe antenne gebruikt worden. Zodra aan het apparaat wijzigingen worden aangebracht vervalt de vergunning.
OPGELET: LPD porto's zijn niet meer toegestaan in Nederland. daarvoor in de plaats zijn PMR446 portofoons gekomen.
|
CTCSS
CTCSS is de afkorting voor: Continuous Tone-Coded Subaudible Squelch. CTCSS is een systeem waarbij, onhoorbaar voor het menselijk oor, tijdens een uitzending met een portofoon een toon van een lage frequentie meegestuurd wordt.
Een ontvanger die de uitzending hoort zal als het de juiste CTCSS toon hoort de luidspreker inschakelen. We noemen dit dan ook meestal een 'toonslot'.
Met behulp van CTCSS kunnen meerdere mensen tegelijk werken op een kanaal zonder dat ze echt last van elkaar hebben. Bijvoorbeeld: groep A heeft CTCSS toon 1 (67 Hz) in gebruik en groep B heeft CTCSS toon 3 in gebruik (71,9 Hz). Als iemand van groep A uitzend met toon 1 dan zullen de leden van groep B niets horen. Hun toonslot staat op toon 3 en de luidsprekers gaan daarom niet open. Als leden van groep B mee willen praten en luisteren met de leden van groep A zullen ze hun CTCSS toon moeten omschakelen van 3 naar 1.
Een belangrijk nadeel van CTCSS is dat je niet hoort wanneer leden van andere groepen uitzenden en je ze zo dus kunt storen zonder dat je het weet.
CTCSS is dus een oplossing met beperkingen.
Kopen
Wil je portofoons aanschaffen voor jouw activiteiten dan is het slim de volgende aanbevelingen te volgen:
- kies een PMR446 portofoon met zo min mogelijk toeters en bellen
- de portofoon moet CTCSS aankunnen
- let op het type batterij. Bij voorkeur AAA batterijen (dit is de kleinste staafbatterij). Deze kun je goedkoop aanschaffen en eenvoudig extern laden
|