Veel gestelde vragen over JOTA

Elk jaar worden veel vragen gesteld aan de landelijke JOTA-JOTI organisatie over de /J (stroke J) vergunning. Als extra verduidelijking van de voorwaarden tijdens de JOTA vindt u hier de uitwerking van een aantal veelgestelde vragen.

Deze lijst met vragen en antwoorden wordt ook verstuurd tesamen met de toesteming voor het gebruik van /J aan de verantwoordelijk zendamateur.

Hoe verloopt een correcte JOTA-verbinding?
Mag een scout zelf CQ roepen?

Ja, iedereen, dus ook scouts, mogen onder directe supervisie van een vergunningshouder CQ roepen en een verbinding maken.

Het is verstandig om als zendamateur naast de scout te zitten om direct te kunnen helpen als er wat mis gaat.

Mag een scout als de verbinding tot stand is gebracht zelf de microfoon bedienen?

Ja dat mag, onder directe supervisie van een vergunninghouder. (scouts mogen immers ook zelf CQ roepen en QSO maken mits onder direct toezicht).

Zoals in de amateurwereld gebruikelijk wordt het aanroepen gedaan door gebruik te maken van het NATO-alfabet en wordt regelmatig de callsign genoemd. (Het heeft de voorkeur dit ook in het NATO alfabet te doen, ivm de herkenbaarheid voor andere luisterende stations).

Ik zie dat de scout alles goed en netjes bedient. Kan ik nu even weg bij de zender?

Nee, dat mag absoluut niet. U moet altijd toezicht houden over de operator wanneer hij geen vergunninghouder is!

Wie is bij een JOTA-station verantwoordelijk voor de uitzendingen?

De vergunninghouder die toezicht houdt is als eerste verantwoordelijk. De eindverantwoordelijke is de zendamateur die zijn roepletters ter beschikking heeft gesteld aan het JOTA station. Deze is bij Scouting Nederland geregisteerd. Dit is ook het geval wanneer bijzondere roepletters of verenigingscalls worden gebruikt.

Mogen wij een kort liedje zingen of een scouting yell geven?

Ja, dat mag. Zolang de inhoud van de uitzending correct blijft en het lied of de yell wat met scouting te maken heeft, maakt AT-EZ hier voor de JOTA geen probleem van.

Men is van mening dat het best gezellig mag zijn tijdens de JOTA, zolang alles maar correct en netjes blijft verlopen. Wat daarbij van belang is, is dat de verantwoordelijke vergunninghouder, die supervisie houdt over het zendstation, alles onder controle heeft en dat dit voor AT-EZ duidelijk is tijdens het monitoren! U krijgt dus geen problemen als men een eigen (kamp-)liedje, yell, opzegversje o.i.d. gebruikt tijdens een leuke en gezellige verbinding.

Mogen de scouts zelfstandig digimodes als SSTV, RTTY of PSK31 bedienen?

Ja dat mag, mits dit gebeurt onder toezicht van een vergunninghouder. Let a.u.b. wel op de inhoud van de plaatjes die uitgezonden worden, bij voorkeur natuurlijk live clubhuisplaatjes of foto’s die genomen zijn tijdens de opbouw van het station o.i.d.

Mogen wij op een andere locatie uitzenden dan opgegeven aan Scouting Nederland?

Nee, dat mag niet. U moet uitzenden vanaf de locatie die u opgegeven heeft aan Scouting Nederland. Zij overhandigen deze gegevens aan de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur i.v.m. de /J toevoeging.

Moet ik als 1st operator continu aanwezig zijn op het station?

Nee dat hoeft niet mits de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur U anders opdraagt zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van bijzondere roepletters. U mag natuurlijk naar huis om even rust te nemen of te gaan slapen, maar er moet wel een andere vergunninghouder aanwezig blijven. Waarbij uiteraard geldt dat als er alleen een Novice vergunninghouder aanwezig is, de Novice voorwaarden aangehouden moeten worden voor het station.

Gaan alle vergunninghouders naar huis, neem dan de zenders mee of zorg er 100% voor dat niet-vergunninghouders niet meer kunnen zenden. Helaas is in het verleden voorgekomen dat de scouts zelf de apparatuur in de nacht weer aansloten en zonder vergunninghouder gingen zenden (helaas ook buiten de amateurbanden!). Zorg ervoor dat dat u niet gebeurt met uw call!

Mogen wij repeaters e.d. gebruiken tijdens de JOTA?

Ja, dat mag.

Moeten vergunninghouders hun registratiebewijs kunnen overleggen tijdens de JOTA?

Ja, tijdens de JOTA kan een medewerker de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur vragen naar het registratiebewijs van alle operators. Niet vergeten deze mee te nemen dus.

Mogen wij tijdens de JOTA een radiovossenjacht houden?

Ja dat mag. Mits de zenders door een vergunninghouder uitgezet en gecontroleerd worden.

Wij willen met /J uitzenden voor 22:00 uur op de vrijdagavond, mag dit?

Ja dit mag. De bijzondere toestemming (/J) is pas geldig na 12:00 uur op de vrijdagochtend! U mag natuurlijk altijd onder uw eigen roepletters de apparatuur testen enz.

Is een Nederlandse /J call ook geldig in het buitenland?

Nee, als u in het buitenland met scouts actief wilt zijn, zult u in dat land een bijzondere toestemming moeten aanvragen en de geldende richtlijnen van het betreffende land in acht nemen.

Mag een luisteramateur achter de zender zitten?

Ja, dit mag, mits onder toezicht van een vergunningshouder. Een luisteramateur mag dus wel helpen tijdens de JOTA, maar mag niet zelfstandig of met alleen scouts een verbinding maken zonder direct toezicht van een vergunningshouder.

Mag een Novice amateur zelfstandig uitkomen op alle amateurbanden tijdens de JOTA?

Dat mag alleen op de banden welke hij volgens zijn eigen vergunningsvoorwaarden mag gebruiken. Op de andere banden mag dit alleen onder direct toezicht van een vergunningshouder met een Full license.

Mag een Novice JOTA station uitkomen op alle amateurbanden tijdens de JOTA?

Nee dit is niet toegestaan, ook al zijn er Full licence amateurs aanwezig. Een PDXxxx/J station is dus gebonden aan de Novice frequenties.

Ik word door het tegenstation gevraagd naar mijn JID code. Wat is dat?

De JID code is de JID code. De code, die elk JOTA (en JOTI) station krijgt na registratie in de wereldwijde JOTA-JOTI database. De JID code wordt uitgewisseld voor het spelen van het internationale JamPuz spel. Vraag uw verantwoordelijk JOTA organisator naar de JID code van uw groep.

Is er ook een lijst met internationale JOTA call signs?

Op de internationale JOTA-JOTI registratiedatabase www.jota-joti.org staat een lijst met JOTA-stations. Om deze lijst te kunnen zien moet u zich wel (gratis) registeren.