JOTI versus JOTA

JOTI is ontstaan uit de JOTA. JOTA was er eerder dan JOTI; simpel toch?
Aan de JOTI ligt dan ook dezelfde doelstelling ten grondslag als aan de JOTA. Scouts willen met elkaar in contact komen en gebruiken daar voor de technieken en middelen die beschikbaar zijn. In 1957 was dat radio en waren de radioamateurs de sleutel tot wereldwijd contact. Vanaf het midden van de jaren '90 is er met de komst van het internet een nieuwe manier bijgekomen om scouts wereldwijd in contact met elkaar te brengen.

Het grote verschil tussen het internet en de radioamateurs is dat internet veel toegankelijker is dan de amateurradiofrequenties. Daar waar je bij de JOTA mensen met veel kennis en "ongrijpbare" techniek nodig hebt, neem je voor een JOTI een PC en een internetaansluiting en je zit op het World Wide Web.

De verwachting is dan ook al heel lang dat de JOTI een enorme vlucht gaat nemen en dat de JOTA langzaam zal uitsterven. Zie ook "de achterhaalde visie" bij de JOTA. En toch hebben we de afgelopen 12 jaar waarin JOTI bestaat de JOTI het niet zien winnen van JOTA. Op dit moment is hoogstens 20% van de deelnemende scoutinggroepen aan de JOTA-JOTI actief met enkel JOTI.

Je mag niet spreken van een competitie maar beide activiteiten ondergaan een bijzondere verandering.

Voor JOTI geldt dat de penetratie van internettoegang in de westerse wereld steeds verder toeneemt. Het wordt daar dus eenvoudiger om op het internet te komen. In de ontwikkelingslanden en ver buiten de bebouwde gebieden is internettoegang nog steeds erg moeilijk. JOTI kan daardoor dus niet de hele wereld bereiken.

Voor JOTI worden de materialen steeds simpeler, eenvoudiger te bemachtigen en steeds goedkoper. Wifi om de 'last-mile' naar de scouting groep te overbruggen is voor een appel en een ei te koop op rommelmarkten. Daar waar vroeger de 'whizz-kids' het werk moesten doen kunnen nu jeugdleden al een aardig steentje bijdragen.

Het wordt dus steeds eenvoudiger om op het internet te komen zonder daar veel kennis voor nodig te hebben. En daarin schuilt ook het gevaar. Steeds minder kinderen gaan in de techniek. Techniek is not-done. Maar onze levensstijl is enorm afhankelijk van die techniek en over een paar jaar hebben we geen nieuwe techneuten meer die de nieuwste techniek doorgronden, begrijpen en kunnen uitbouwen. Nu al is techniek begrijpen, voorbestemd voor de "happy few". Het is namelijk veel makkelijker om een PC, MP-3 player, auto radio, of GSM telefoon weg te gooien en te vervangen dan hem te repareren.

Moderne technologien zoals UMTS, Wifi, en Wimax vragen diepe kennis. Want als het niet meer werkt snapt niemand meer waarom en al helemaal niet hoe het echt opgelost kan worden. Opvallend is het dan dat 9 van de 10 keer het een zendamateur is die in staat is het te fixen.

Radioamateurisme heeft een wat stoffig imago. Kijk maar eens naar de radioamateurs, de gemiddelde leeftijd anno 2008 is 65 jaar en er zijn binnen die gelederen meer zendamateurs ouder dan 65 dan dat er jongeren zijn. Binnen de radioamateurvereningingen is dit besef groeiende en wordt inmiddels het tegenoffensief ingezet. Ook binnen de industrie en de scholen groeit het besef dat als we straks goede technici willen hebben we nu jeugd moeten interesseren in techniek. De Industrie richt zijn pijlen op de lagere scholen. En de zendamateurs? Wat doen die al meer dan 50 jaar? JOTA! Scouts zijn niet alleen geïnteresseerd in internationale contacten maar ook in techniek.

En wat zien die radioamateurs als ze (weer terug komen) in de blokhut? Hordes scouts hangend achter een PC. Het lijkt er op dat dat het enige is waar ze voor komen. En dat is niet waar. Scouts kun je voor je winnen met een aantrekkelijk programma. JOTI (chatten op IRC) alleen is het meest geestdodende wat er is. Het is juist het programma er om heen dat JOTI interessant en aantrekkelijk maakt. En de radioamateurs hebben die kennis!

JOTI wordt interessant door het programma-aanbod. En daarin kan alles: communicatiespelen, solderen, wedstrijd PC bouwen, en zelfs zenden. Ooit wel eens gedacht om een e-card via e-mail te sturen ter bevestiging van een chat verbinding via IRC ? Lijkt dat niet vreselijk veel op een QSL kaart? Geef die scouts een PMR in handen, laat ze zelf kletsen en spelen doen. Knoop die PMR aan het internet via FRN (Free Radio Network, de open tegenhanger van Echolink), praat van blokhut naar blokhut via het internet.

Heren radioamateurs, als u alles wat u tijdens de JOTA al doet eens doet bij de JOTI en dan stiekem in een hoekje die HF set neerzet. Dan komen de scouts vanzelf wel. De nieuwsgierigheid is dan snel gewekt.

De race tussen JOTA en JOTI is nog lang niet gelopen en het is helemaal niet zeker dat JOTI het van JOTA gaat winnen. Voorlopig bieden JOTA en JOTI dat waar de scouts behoefte aan hebben: internationale contacten met scouts over de hele wereld. Hun nieuwsgierigheid prikkelen en bezig zijn met techniek.

JOTA en JOTI kunnen allebei prima opereren in de wereld van techniek en communicatie. Het zit hem zuiver in de activiteiten die je aanbiedt aan de scouts.