Scouting en techniek

Nieuwsgierigheid naar de ander lijkt meer dan voldoende reden om zowel JOTA als zendamateurisme bestaansrecht te geven. Toch heeft het zendamateurisme een tweede beginsel: techniek.

De techniek van het opwekken van radiogolven heeft voor veel scouts een hoog abracadabragehalte. Toch vinden scouting en het zendamateurisme hierin elkaar. Techniek is interessant, ook iets wat voorkomt uit nieuwsgierigheid.

Een druk op de knop en je haalt hete kop chocolademelk uit de magnetron. Je draait het sleuteltje om en de auto gaat rijden. Met een paar knoppen indrukken heb je via je mobieltje contact met iemand aan de andere kant van het land. WiFi maakt het mogelijk internet naar de blokhut te brengen. Wat zit er achter de knop? Waarom doet de radio het?

Techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn vele eenvoudige proefjes te doen. Het begrijpen van de werking van een zender is met de juiste uitleg ook voor kinderen van 11 jaar binnen bereik. Veel proefjes doe je niet thuis. Je haalt een computer niet open, je breekt niet de stereo van je ouders af. Binnen scouting en JOTA valt dit binnen de mogelijkheden!

Veel jongens klussen aan hun brommer, een bestuurbare boot of auto of stereo-apparatuur. De interesse bestaat dus wel degelijk. Tijdens de JOTA blijkt die belangstelling ook bij meiden.

Bouwen en afbreken is populair, denk aan programma’s als Scrapheap van Discovery Channel. Pionieren is geliefd bij scouting. Oudere scouts bouwen onder andere aardappel- of sinaasappelkanonnen, vuurwerkbommen en katapults maar ook pet-fles schieten is populair. Hoewel de veiligheid hierbij zeker aandacht verdient blijkt hieruit de interesse tot experimenteren.
In een gecontroleerde omgeving en bij gebruik van zwakstroom met de juiste materialen kunnen onder begeleiding van mensen met kennis van zaken (zendamateurs) tal van dergelijke activiteiten georganiseerd worden. Het bouwen van elektrische schakelingen, denk aan de soldeerprojectjes die elk jaar door de landelijke JOTA-JOTI-organisatie worden verkocht, past prima bij de JOTA. Een eenvoudige radio zelf maken is met de juiste hulp prima te doen.

Experimenteren op een dergelijke manier is bij scouting niet gewoon. Zendamateurs zijn er meer en meer op ingesteld om bezig te zijn met kennisoverdracht aan de jeugd. Er bestaan examens om een zendvergunning te halen, maar die staan ver weg van de jeugd. De JOTA is een ideale gelegenheid voor scouts om iets met techniek te doen. De JOTA is een ideale gelegenheid voor zendamateurs om de jeugd enthousiast te maken voor de wereld achter de knop. Die wereld wekt nieuwsgierigheid. Een combinatie van techniek, communicatie en (internationale) contacten is al jarenlang hét recept voor een geslaagde JOTA. Voor beide partijen.

Maatschappelijke ontwikkelingen zijn hierin slechts de golven van de voortschrijdende tijd. Golven waarvan men, als men de moeite doet om mee te liften, de vruchten plukt. Het zorgt voor een innovatief vernieuwend en modern programma, ruim voldoende om scouts en zendamateurs nog voor vele jaren te boeien.